Lavis

Nainen tanssii jumppasalissa. Huoneessa hämärä valaistus ja taustalla värikkäitä käsipainoja la juomapulloja.
Kuva: Tanssimalla voi vahvistaa lihaskuntoa ja kestävyyttä sekä kehittää tasapainoa ja koordinaatiokykyä.

Lavis on lavatanssien askeliin ja musiikkiin perustuva yksintanssi. Iloinen ja mukaansatempaava musiikki rytmittää liikkeitä ja saa tanssin tuntumaan kevyeltä.

Laviksesta kuultuaan Anu Halonen innostui heti lajikokeilusta. Naisten kuntokeskuksessa järjestettiin sopivasti tutustumispäivä, jossa oli mahdollisuus osallistua ohjatuille tunneille. Anu on harrastanut monipuolisesti liikuntaa. Hän on käynyt muun muassa zumbassa, dancessa, tuolijumpassa, circuitissa ja uimassa. Laviksesta hän innostui juuri zumban pohjalta. Kokeilutunnin jälkeen Anu totesi, että kokemus laviksesta oli hyvin pitkälti sellainen, kuin hän oli odottanut.

Tanssiessa tuli hiki, ja tunnin jälkeen olo oli hyvä. Lavis tarjosi sopivasti haasteita, tunnilla sai tehdä omaan tahtiin, eikä kukaan tullut sanomaan, että olisi tehnyt jotain väärin. Haastavaa lajissa oli askelsarjojen välissä tehtävät pyörähdykset ja ajoittain ryhmissä pysyminen. Joissakin musiikkikappaleissa rytmi oli nopea ja askelsarjat suuntautuvat moneen eri suuntaan. Kuten muissakin lajeissa, tanssijan harjaantuessa ja liikkeiden tullessa tutuiksi, tanssi alkaa tuntua kevyemmältä ja ryhmissä pysyminen helpommalta.

Tanssijumppa on liikuntamuotona monipuolinen. Tanssimalla voi vahvistaa lihaskuntoa ja kestävyyttä sekä kehittää tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Tanssin pehmeä liike, mukaansatempaava musiikki ja sosiaaliset kohtaamiset tuottavat myös mielihyvää ja siten vaikuttavat positiivisesti henkiseen hyvinvointiin.

Lavis soveltuu monelle. Tärkeää on osallistua tunnille oikealla asenteella ja avoimin mielin. Itselle on hyvä olla armollinen, kaikki tanssivat tyylillään, eikä jokaisen askeleen tarvitse mennä kuin ohjaajalla. Tunnilla osallistujat keskittyvät omaan tekemiseen eikä kukaan tarkkaile miten muut tekevät. Lavista on mahdollista harrastaa myös tuolilla istuen tai uima-altaassa jumpaten. Anu osallistuisi tunnille mielellään uudelleen ja voisi jopa aloittaa säännöllisen harrastamisen. Hän suosittelee kokeilemaan lajia, mikäli haluat harrastaa liikuntaa hyvällä mielellä, ei hampaat irvessä. ”Lavis tarjosi sopivasti haasteita, tunnilla sai tehdä omaan tahtiin, eikä kukaan tullut sanomaan, että olisi tehnyt jotain väärin”, toteaa Halonen tanssitunnin jälkeen tyytyväisenä.

Teksti Anu Halonen ja Anu Patrikka, Kuva Anu Patrikka

Yleistä:

 • Tunnilla tanssitaan tuttuja tansseja, kuten valssia, humppaa, tangoa ja cha-cha-chata.
 • Periaatteena on, että tanssiaskeleet ovat yksinkertaisia ja uudet harrastajat pääsevät mukaan.
 • Lajia voi kokeilla useiden urheiluseurojen ja kuntosalien ohjatuissa liikuntaryhmissä.
 • Lavatanssijumpan muita muotoja ovat: Allas-Lavis ja Vire-Lavis.
 • Lisätietoja: lavis.fi.

Plussat:

 • Voi harrastaa ryhmässä mutta oman kunnon mukaan.
 • Haastava laji, jossa voi tehdä askelsarjoja omassa tahdissa.
 • Kunto nousee huomaamatta.

Miinukset:

 • Vauhdissa pysyminen on vaikeaa, ei sovellu täydellisyyden tavoittelijoille.
 • Pyörähdyksissä jää helposti jälkeen.
 • Askelsarjojen hahmottaminen vaatii aluksi paljon keskittymistä.