Vuosittain 6.10 vietetään Maailman CP-päivää yli 65 maassa. Päivän tarkoituksena on hälventää cp-vammaan liittyviä ennakkoluuloja. Suomessa CP-liitto paikallisyhdistyksineen viettää päivää jakamalla tietoa cp-vammasta ja poistamalla näin cp-vammaan liittyviä ennakkoluuloja ja vääriä käsityksiä.

Maailmassa on noin 17 miljoonaa ihmistä, jolla on cp-vamma. Suomessa 6 000–7 000 ihmisellä on cp-vamma. Kaksi tuhannesta vastasyntyneestä saa cp-vammadiagnoosin. Maailman CP-päivän tavoitteena on tehdä tuo joukko näkyväksi.

Mikä cp-vamma on?

Cp-vamma (engl. cerebral palsy) johtuu aivovauriosta, joka syntyy sikiökaudella, synnytyksessä tai varhaislapsuudessa. Cp-vamma on yleisin lapsuudessa diagnosoitu liikkumiseen vaikuttava vamma. Vaikka vamman aiheuttama aivovaurio on pysyvä, oireita voidaan lievittää kuntoutuksella.

Cp-vamma aiheuttaa:

  • Poikkeavaa lihasjänteyttä, joka vaikuttaa asentoon, liikkeisiin ja puheeseen
  • Kipuja, lihasjäykkyyksiä
  • Hahmottamisen häiriöitä
  • Aisti yli- tai aliherkkyyksiä

Cp-vamma näkyy eri ihmisillä eri tavoin. Siihen vaikuttaa aivovaurion laajuus, sijainti sekä ajankohta, jolloin vaurio on syntynyt. Toisista et edes huomaa, että heillä on cp-vamma. Toiset tarvitsevat runsaasti tukea kaikissa arjen toiminnoissa.

Katso, mitä vuoden 2023 CP-päivän kampanjavideostamme, mitä toivoisimme jokaisen tietävän cp-vammasta. Videon löydät tästä.

Lisää tietoa cp-vammasta löydät tästä.

Teksti vammainen ihminen on yliviivattu ja alla lukee: "ihminen, jolla on vamma. Vamma on vain yksi ominaisuus muiden joukossa. Se ei määrittele ihmistä.

Tämän vuoden CP-päivän tapahtumista löydät tietoa CP-liiton tapahtumakalenterista.

Kysy lisää

viestintäpäällikkö

Eeva-Liisa Kiviniemi

0447478612