Kela korvaa taksimatkoja

  • terveydenhuoltoon eli julkiseen terveydenhuoltoon ja sellaisiin yksityislääkärillä toteutettaviin hoitoihin, jotka kuuluvat sairausvakuutuslain piiriin
  • terveydenhuollon järjestämään kuntoutukseen ja apuvälineen sovitukseen
  • Kelan korvaamiin terapioihin

Kelan korvaamien matkakulujen (myös taksimatkojen) itse maksettava osuus (omavastuu) on 25 euroa/ yhdensuuntainen matka. Jos yksittäisen matkan hinta on sitä suurempi, Kela korvaa yli menevän osan. Jos matka on halvempi, maksat sen itse, mutta summa kerryttää vuosittaista omavastuukattoa.

Kelan korvaamien matkakulujen omavastuukatto on 300 euroa/vuosi (v. 2021). Jos summa ylittyy kalenterivuoden aikana, Kela korvaa loppuvuoden ajan matkat kokonaan.

Kun omavastuukatto täyttyy, saat Kelasta postitse omavastuukortin, joka kertoo omavastuun täyttymisestä. Jo ennen kortin saapumista voit tulostaa Kelan asiointipalvelusta väliaikaisen todistuksen omavastuun täyttymisestä (tai ottaa siitä kuvan) ja näyttää kuljettajalle. Tällöin sinun ei tarvitse enää maksaa omavastuuta. Omavastuukortti käy tarvittaessa myös ambulanssissa.

Jos olet ehtinyt maksaa omavastuuta vielä katon täyttymisen jälkeen, Kela palauttaa yli menevän osan tilillesi automaattisesti. Palautukset saattavat tulla useammassa erässä.

Kuka voi saada korvausta?

Voit saada korvauksen taksimatkasta, jos et voi terveydentilasi takia käyttää julkisia kulkuneuvoja tai jos julkisia kulkuneuvoja ei ole käytettävissä. Tarvitset tällöin lääkärintodistuksen (SV 67).

Jos tarvitset taksia pitkäaikaisesti vammasi tai sairautesi takia, todistus voidaan kirjoittaa pysyvänä. Silloin sitä ei tarvitse laatia erikseen joka käynniltä. Samaan lomakkeeseen lääkäri voi kirjoittaa myös vakiotaksin ja yksinmatkustusoikeuden tarpeesta.

Miten voin saada korvauksen?

Jotta voit saada Kela-korvauksen matkasta, sinun on tilattava matka Kelan määrittelemästä tilausvälityskeskuksesta.

Jokaisella maakunta-alueella on yksi tilausnumero, josta matka tilataan. Poikkeuksena tästä ovat Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa, joilla on yhteinen tilausnumero. Soittaminen on ilmaista.

Jos sinulle on myönnetty vakiotaksioikeus, voit tilata matkan suoraan kuljettajalta.

Kysy lisää

järjestöpäällikkö

Virpi Peltomaa

040 505 8329