Lapsiperheet

Puistonpenkillä istuvat hymyilevät vanhemmat, äidin käsi on isän olkapäällä. Heidän edessä seisoo kaksi vaaleatukkaista lasta.

Ajankohtaista

CP-liiton perhetoiminnan sunnittelija

Punertavatukkainen henkilö katsoo kameraan ja hymyilee. Etualalla vaaleanpunaisia neilikoita.

Olen Sanna Tuisku-Lehto ja aloitin CP-liitossa vuonna 2021 luotsaten Voimavarana perhe -hanketta. Nyt hanke on loppusuoralla, ja haluan kiittää kaikkia ihania perheitä, jotka olette olleet mukana. Hankkeen lopputuotoksista kuulette lisää lähitulevaisuudessa.

Vaikka hanke päättyy, minulle on suotu ilo jatkaa työtäni CP-liitossa perheiden parissa, joissa alle 18-vuotiaalla lapsella on vamma. Kuluneen kolmen vuoden aikana liiton toiminta sekä cp-vammaan, mmc:hen ja hydrokefaliaan liittyvät erityispiirteet ovat tulleet tutuiksi.

Nyt onkin aika perehtyä siihen, millainen toiminta vastaisi parhaiten teidän perheiden tarpeisiin. Olkaa yhteydessä matalalla kynnyksellä!


Tukea ja toimintaa lapsiperheille

CP-liitto ja sen jäsenyhdistykset järjestävät monenlaisia tapahtumia, tapaamisia ja toimintaa lapsiperheille. Niissä pääset tapaamaan vertaisia: jakamaan kokemuksia, kuulemaan muiden näkökulmia, oppimaan uutta, saamaan vinkkejä arkeen ja elämään. Kukaan ei ymmärrä kuten vertainen ymmärtää!

Parhaimmillaan vertaisuuden kautta syntyy koko elämän mittaisia ystävyyssuhteita niin lapsille, vanhemmille kuin lasten sisaruksillekin. Huomaat, että et ole yksin ajatustesi ja kokemustesi kanssa.

CP-liitto tarjoaa perheille myös sosiaaliohjausta ja neuvontaa sekä yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettuja tapahtumia.

Tukea vammaisille vanhemmille ja odottajille

Vertaistuen ja tiedon tarve voi alkaa jo siinä vaiheessa, kun perhettä aletaan suunnitella. Kaipaatko tietoa, että uskaltaisit edes haaveilla? Pyöriikö mielessäsi kysymyksiä, joihin vertaisten vastaukset voisivat auttaa?

Vanhemmuus ja perhe-elämä ovat ihan tavallista, vaikka vanhemmalla olisikin vamma. Vammaisuus tuo toki arkeen pientä lisämaustetta. Hyvällä valmistautumisella, uskalluksella ja ennakkoluulottomalla asenteella sekä lähipiirin ja vertaisten tuella pääsee jo pitkälle. CP-liiton kautta löydät muita samassa tilanteessa olevia ja saat neuvoja muun muassa tukien ja palveluiden hakemiseen.

Vauvan kanssa toimimiseen saattaa tarvita vinkkejä ja kikkakolmosia. Oma tyyli löytyy ajan kanssa ja rohkeasti kokeilemalla. CP-liitto tarjoaa tukea ja neuvoja esimerkiksi vauvanhoitoon ja apuvälineisiin liittyvissä asioissa. Tarjoamme osaamistamme myös ammattilaisille, kuten toimintaterapeuteille tai sosiaalityöntekijöille.

Vanhempien, joilla on vamma, toiminnasta vastaa aikuistoiminnan suunnittelijamme Heidi Huttunen. Hänen yhteystietonsa löydät sivun alalaidasta.

Lue lisää:


Tapahtumia perheille

Lisätietoa löydät CP-liiton tapahtumakalenterista!


Tietoa, neuvoja ja vinkkejä

Toivotamme kaikki lapsiperheet lämpimästi mukaan monipuoliseen toimintaamme!


Varaa aika etätukitapaamiseen

Onko sinulla tai perheelläsi tarvetta yksilölliseen keskusteluun CP-liiton työntekijän kanssa?


Ota yhteyttä vertaiseen

Kun tarvitset vertaisen tukea, ota lomakkeen avulla yhteyttä alla esiteltyihin CP-liiton lapsi- ja perhetoimikunnan jäseniin. CP-liiton järjestösuunnittelijat auttavat myös mielellään esimerkiksi palveluihin ja tukitoimiin liittyvissä kysymyksissä.

Hymyilevä nainen, jolla on vaaleat lyhyet hiukset

Anu on alakouluikäisen tetra-tytön äiti Pohjois-Savosta. Hän on lapsi- ja perhetoimikunnassa CP-liiton hallituksen edustajana. Anun perhe nauttii luonnossa liikkumisesta ja mökkeilystä. 
Hymyilevä nainen, jonka hiukset ovat jakauksesta tummat ja latvoista vaaleat. Hiukset ulottuvat toiselta puolelta leukaan. Naisella on silmälasit.

Karita on 33-vuotias perheenäiti Pohjois-Savosta, Siilinjärveltä. Karitan 7-vuotiaalla esikoispojalla on vaikea cp-vamma, ja hän sairasti vauvana infantiilispasmi-oireyhtymän. Karitan perheen motto on, että mistään ei tarvitse jäädä paitsi, asioita vaan tehdään vähän eri tavalla! Karitaan voi ottaa yhteyttä, jos haluaa kuulla vinkkejä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen tai vaikkapa oikaisupyyntöjen tai valitusten tekemiseen. Hän auttaa myös mielellään kohdennetun vertaistuen löytämisessä.

Nainen, jolla on punaiseksi värjätty polkkatukka joka on sidottu puoliponinhännälle päälaelle.

Marja on 40-vuotias kolmen pojan äiti Keski-Suomesta. Marjan keskimmäisellä, alakouluikäisellä pojalla, on hemiplegia. Marjan perhe harrastaa yhdessä laskettelua/lautailua, hiihtoa sekä retkeilyä. Marjan keskimmäisellä pojalla on kokemusta salibandysta sekä boulderoinnista, ja nykyään hän harrastaa aktiivisesti parkouria. Terapioista Marjan perhellee tuttuja ovat toimintaterapia sekä fysioterapia, ja onpa heillä kokemusta muutamasta hanskajaksostakin elli motivoidun käden käytön jaksosta. Ajankohtaisina mietteinä Marjan perheessä on esiteini-ikä, erilaisuuden miettiminen sekä lähivuosina tuleva yläkouluun siirtyminen. Marjan kanssa voi jutella esimerkiksi kouluun tai harrastuksiin liittyvistä kysymyksistä tai ottaa yhteyttä ihan vain jos kaipaat vertaistukea.

Silmälasipäinen hymyilevä mies, jolla on lyhyt parta ja siiliksi ajellut hiukset.

Matti on Etelä-Karjalassa asuva kahden lapsen isä sekä yhden puolison mies. Vapaa-aika, mitä kolmivuorotyöltä jää, kuluu pääasiassa perheen parissa. Perheessä Matti on se, jolla on vamma, ja perheen lapset ovat kasvaneet isän vamman kanssa. Niinpä siitä on muodostunut normaali, arkinen asia.Nainen, jolla on lyhyet vaaleanruskeat hiukset.

Sari on kotoisin Ylivieskasta, ja hän on 16-vuotiaan tytön äiti, jolla on mmc ja hydrokefalia. Perheeseen kuuluu myös mies ja 22-vuotias tytär. Sari järjestää vertaistukipäiviä lapsille, joilla on mmc tai hydrokefalia sekä heidän perheilleen. Sari on tyttärensä omaishoitaja ja käy myös osa-aikatyössä.


Haluan ottaa yhteyttä lapsi- ja perhetoimikunnan jäseneen!

Toivon yhteydenottoa


Tilaa Perheposti-uutiskirje

Haluan tilata Perheposti-uutiskirjeen


Tilaa CP-lehti maksutta vuodeksi

CP-lehden tutustumistilaus (12 kk)

Tarjoamme perheille, jotka kaipaavat tietoa ja tukea, CP-lehden ilmaiseksi vuoden ajaksi.

Nimi(Pakollinen)
Postiosoite(Pakollinen)

Hyväksyn tietojeni tallentamisen.(Pakollinen)
Tekemällä tilauksen annat meille luvan tallentaa tietosi Kilta-jäsenrekisteriin, lähettää sinulle uutiskirjeitä sekä esitteitämme ja materiaalejamme. Tutustu tietosuojaselosteeseen: cp-liitto.fi/jasenrekisteriKysy lisää

suunnittelija (lapsiperheet)

Sanna Tuisku-Lehto

044 401 0566

suunnittelija (aikuistoiminta)

Heidi Huttunen

040 589 5893

Tarinoita lapsiperheistä

Akaan helmet

Akaan kaupungissa asuu Saxbergien hullunkurinen perhe: Rauhallinen ja viisas Onni, rohkea ja tarmokas Helmi sekä heidän rempseä äitinsä Susanna, joka sysää koko perheen säännöllisesti seikkailuihin.

Suomessa lastamme ei tarvitse piilotella

Ivanin perhe pakeni sotaa Ukrainasta Suomeen. Suomessa perhe on saanut voimaa vertaistuesta sekä siitä, ettei lapsen vammaa tarvitse piilottaa.

Kurkistuksia kuplaan

Omassa kuplassa -podcastista tutut Sofia Ruokanen ja Sonja Niskanen saavat voimaa vertaisuudesta.

Ainutlaatuinen sisaruus

Sisaruksen vamma lisää tutkitusti vammattoman sisaruksen sopeutumiskykyä ja kykyä hyväksyä erilaisuutta.