Lumikenkäily

Lumikenkäily sopii kaikille kävelijöille. Lumikenkäilyssä koko keho pääsee töihin. Se vahvistaakin niin käsien kuin jalkojen lihaksia sekä kehon koordinaatiota.

Hyvyilevä mies seisoo lumihangessa metsän keskellä. Miehellä on lämpimät vaatteet, lumikengät ja sauvat. .
Kuva: Teemu Savukoski nautti umpihangessa menosta ja Ounasvaaran maisemista.

Välineeksi tähän lajiin tarvitset lumikengät ja halutessasi hiihtosauvat, joissa on isot sommat. Lumikenkiin suositellaan laitettavaksi tukevampi ulkoilukenkä. Aloittelijalle välineiden vuokraus on helpoin tapa aloittaa tämä harrastus. Lumikenkiä ostaessa kannattaa huomioida niiden koko itsensä kokoon verrattuna. Suuremmat kengät kannattelevat paremmin suurikokoista kulkijaa, kun taas pienemmät kengät kannattelevat pienempää paremmin. Kenkien pohjassa olevat jääpiikit ovat myös hyvin erilaisia, ja kalliimmissa malleissa siteet on helpompi kiinnittää.

Kävimme tutustumassa lajin helppouteen Rovaniemellä viime tammikuun pakkasilla. Vitsit lensivät lumisessa Ounasvaaran maisemassa, kun rovaniemeläinen Teemu Savukoski pääsi sivakoimaan lumikengät jalassa. Hymy oli herkässä ja Savukoski oli hyvin innoissaan, kun pääsi umpimetsään tarpomaan. Savukoskelle puhkesi murrosiässä hydrokefalia silmätulehduksesta (värikalvon tulehdus) ja se hajotti näköhermot, josta seurasi putkinäkö. Savukoski oli yhdeksän kuukautta koomassa, jonka jälkeen hän opetteli kaiken uudestaan loistavan toimintaterapian, fysioterapian ja äidin tukemana.

Savukoski on kokeillut reilu kymmenen vuotta sitten lumikenkäilyä jumpparin kanssa, mutta kokeilu tapahtui tasaisella pihamaalla. Savukoski iloitsikin, kun ei kaatunut kertaakaan umpimetsässä. Kantoja piti kuitenkin katsoa, ettei kompastu niihin. Lajikokeilu oli mukava eikä tasapainon tai näön kanssa ollut ongelmaa. Puut auttoivat hahmottamaan ympäristöä. Kumpareilta alas tullessa sauvat auttoivat hahmotushäiriön ja tasapainon kanssa.

Reittejä valitessa voit mennä tasaisille tampatuille poluille tai valita jyrkempiä mäkiä tai nousuja sisältävän reitin. Ylämäissä tai umpihangessa kävellessä pakara- ja reisilihakset saavat hyvää treeniä sekä myös käsilihakset vahvistuvat sauvoessa. Lumikengillä liikkuessa ei tarvitse olla paksua lumipeitettä. Lumikengät kuitenkin kannattelevat sinua umpihangessakin, joten niillä on kiva poiketa myös tampatuilta poluilta pois. Lumikenkäilessä alamäet tullaan alas hieman istuvassa asennossa piikkien pureutuessa lumeen ja ylämäet mennään suoraan, ei haarakäynnillä.

Savukosken vinkit onnistuneelle lumikenkäreissulle: lämpimät varusteet vain päälle ja kahvia termariin sekä hyvää seuraa mukaan! Ulkoilmassa ja luonnossa Savukoski viihtyi erinomaisesti ja lähtisikin mielellään uudestaan, kun vaan seuraa löytyy. Lumikenkiä on helppo käyttää ja ne kulkevat kätevästi mukana.

Heli Valtiala, teksti ja kuva

Lumikenkäily sopii kaikille kävelijöille

  • Lumikengillä pääsee sinne, minne kävellen tai suksilla ei pääse
  • Vauhdin ja reitin haastavuuden voit valita itsellesi sopivaksi
  • Lisätietoja: www.suomenlatu.fi/ulkoile/lajit/lumikenkaily.html
  • Reittivinkkejä: luontoon.fi/lumikenkäily

Plussat

  • Kehittää tasapainoa ja koordinaatiota.
  • Mieli virkistyy ulkona liikkuessa.
  • Helppo laji kaikenikäisille kävelijöille, jossa jalat ja kädet pääsevät työskentelemään.
  • Reitin vaativuuden voit itse päättää, jokaiselle löytyy haastetta.
  • Aloittaessa voit vuokrata välineet.

Miinukset

  • Talvilaji. Ulkona liikkumisessa muistettava säävaraus.
  •  Edellyttää jalkojen ja mielellään myös käsien toimintakykyä.
  • Jos on hahmotushäiriö, esimerkiksi suoalueet ovat haastavia.