Pieni kulu kaupungille, suuri ilo omaishoitajille

Kaupunginvaltuutettu Hilkka Ahde taisteli Helsingin omaishoitajille maksuttoman pääsyn kaupungin uimahalleihin ja kuntosaleille.

Vuoden 2023 alusta helsinkiläiset omaishoitajat pääsevät käyttämään maksutta Helsingin kaupungin liikuntapalveluita. Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta katsoi apulaispormestari Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan, että ilmainen mahdollisuus käydä uimassa ja kuntosalilla on kohtuullinen kädenojennus todella arvokasta työtä tekeville omaishoitajille.

Kuvassa nainen katsoo suoraan kameraan ja hymyilee. Naisella on lyhyet, korvien alapuolelle ulottuvat hiukset, kaulassa kaulakoru ja päällä vaaleanpunainen neuletakki sekä valkoinen kauluspaita.
Helsingin kaupunginvaltuutettu Hilkka Ahde

Päätöksestä saa kiittää kaupunginvaltuutettu Hilkka Ahdetta (sd.).

– Tämä antaa signaalin, että kaupunki arvostaa omaishoitajien työtä. Päätös on kädenojennus omaishoitajille, vaikka tiedän, että omaishoitajien on hyvin vaikeaa järjestää omaa aikaa, Ahde sanoo.

Ahde on ollut pitkään äitinsä omaishoitaja ja toimi aiemmin myös syöpään menehtyneen miehensä Matti Ahteen omaishoitajana. Raskasta, mutta palkitsevaa työtä ei jaksaisi ilman hengähdyshetkiä ja omasta kunnosta huolehtimista. Ahde ajatteleekin, että jos edes yksi omaishoitaja saisi päätöksestä kipinän lähteä liikkeelle ja pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan ja rentoutumisestaan, se olisi jo puoli voittoa.

– Esimerkiksi säännöllinen uimassa käyminen auttaa jaksamaan sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Taistelun kautta voittoon

Monet Helsingin naapurikunnat tarjoavat maksuttomia liikuntapalveluja omaishoitajille tai ikääntyneille ihmisille. Helsingin päätös ei kuitenkaan syntynyt ilman taistelua.

Ahteen 2.3.2022 tekemä aloite ohjattiin ensin sen viranomaisen käsiteltäväksi, jonka toimialueeseen se kunnassa kuuluu.

– Aluksi liikuntatoimen esittelijä teki kielteisen päätösehdotuksen. Tätä perusteltiin sillä, että jos yksi ryhmä saa maksuttomia palveluja, perässä tulisi taas seuraava ja seuraava ryhmä, joka vaatisi maksuttomuutta.

Ahde ei luovuttanut, ja sai muutosvasta[1]ehdotuksen läpi kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnassa äänestystuloksella 12–1. Aikaisemmin myös sote-lautakunta oli päätynyt myönteiseen lausuntoon.

– Muistutin, että omaishoitajat ovat ainoa ryhmä, joka säästää kaupungille 200–300 miljoonaa euroa vuosittain. Omaishoitajat eivät ole riesa, joka vie rahaa, vaan toisinpäin. Äärimmäisen tärkeää ja raskasta työtä tulisi arvostaa, Ahde toteaa.

Lopulta kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta lisäsi kokouksessaan 13.9.2022 omaishoitajat uudeksi maksuttomuuteen oikeutetuksi ryhmäksi Helsingin kaupungin liikuntapalveluissa. Palveluita pääsee käyttämään maksutta vuoden 2023 alusta.

Työ jatkuu edelleen

Ahde kertoo joutuneensa vääntämään valtuustossa asioita rautalangasta.

– Olen puhunut omaishoitajien tilanteesta useamman kerran. Olen muistuttanut, että vaikka valtuuston jäsenet ovat itse hyvinvoivia, terveitä ihmisiä, niin huomenna tilanne voi olla toinen: puolisolle tai vanhemmille voi käydä jotain tai voi saada vammaisen lapsen. On syytä miettiä, miten haluaisi, että omaista tai itseä siinä tilanteessa kohdellaan. Oli ihanaa, että lautakunnan jäsenet suhtautuivat aloitteeseeni niin positiivisesti. Iso kiitos siitä heille!

Eikä työ omaishoitajien hyväksi lopu tähän. Aiemmin keväällä Ahteen aloitteesta poistettiin maksullisuus tilapäisesti tarvittavista, kotiin annettavista lääkäripalveluista. Seuraavaksi työn alla on mahdollistaa Helsingin kaupungin myöntämän palvelusetelin käyttäminen myös vakituisella vapaa-ajan paikkakunnalla.

– Se olisi jo ilmastostrategian näkökulmasta järkevää: jos haluan mennä vapaa-ajan paikkakunnallani vaikkapa kesäteatteriin, minun pitää viedä äitini 200 kilometrin päähän Helsinkiin, ottaa hoitaja palvelusetelillä kotiin ja ajaa 200 kilometriä takaisin kesäteatteriin ja lopuksi taas hakea äiti hoidosta, siis yhteensä 800 kilometriä, Ahde huomauttaa. Pieni asia sekin, mutta omaishoitajan arjessa kovin merkityksellinen.

Vaikuta valtuutetun kautta

Onko tiedossasi asia, johon haluaisit muutoksen? Ota yhteyttä kuntasi kunnanvaltuutettuun, jonka ajattelet olevan myötämielinen asiallesi. Löydät valtuutettujen yhteystiedot kuntasi verkkosivuilta.

Kunnanvaltuutettu voi tehdä valtuustoaloitteen. Jotta aloite käsitellään valtuustossa, sen on saatava ensin riittävästi kannatusta muilta valtuutetuilta. Perustele siis asiasi hyvin ja selkeästi.

Voit myös tehdä itse kuntalaisaloitteen osoitteessa www.kuntalaisaloite.fi.

Teksti: Lissu Kiviniemi


CP-lehden palautelomake

Artikkeli oli hyödyllinen
Artikkeli oli selkeästi kirjoitettu
Artikkelin aihe oli kiinnostava

Kysy lisää

viestintäpäällikkö

Eeva-Liisa Kiviniemi

0447478612