Kurkistus näyttelijän elämään

Teatteri- ja media-alalle tarvitaan lisää moninaisuutta. Susanna Rautio pääsi kurkistamaan televisiomaailmaan ja löysi sieltä oman juttunsa.

Elokuussa 2022 sosiaalisessa mediassa levisi ilmoitus: ”Huikea mahdollisuus tarjolla! Syke- sarjaan etsitään näyttelijää, jolla on cp-vamma!”. Syke on sairaaladraamasarja, joka on rikkonut katsojaennätyksiä ja Venla-palkittu parhaana tv-sarjana. Draamasarjan näyttelijähaku sai runsaasti huomiota ja hakemuksia saapui ropisemalla.

Pari kuukautta myöhemmin Helsingin Roihupellossa sijaitsevalle studiolle saapui Susanna Rautio. Hänet oli valittu näyttelemään muutaman jakson verran Tellervoa – tutkijaa, jolla on cp-vamma.

Keskellä kuvaa henkilö makaa sairaalavuoteessa ja katsoo kohti lääkäriä. Vasemmalla kuvassa kolmas henkilö seisoo ja nojaa sairaalasänkyyn katse lääkärissä.
Susanna Rautio (keskellä) sai roolin sairaaladraama Sykkeestä.

Susanna Rautio, miten päädyit näyttelemään Syke-sarjaan?

– Näin Instagramissa hakuilmoituksen ja mietin, että tämä saattaisi olla minulle sopiva. Hakijalta ei vaadittu erityistä kokemusta näyttelemisestä. Niinpä ajattelin, että kokeilen.

– Kun olin lähettänyt hakemuksen yhteys- henkilölle, minulle lähetettiin repliikkejä, jotka piti näytellä ja kuvata videolle. Harjoittelin repliikkejä paljon, lähetin videot ja jäin odottamaan. Tämän jälkeen mielessäni oli monenlaisia fiiliksiä laidasta laitaan: monta kertaa ajattelin, että en varmaan tule valituksi. Elokuussa 2022 sain kuitenkin sähköposti- viestin: ”Ohjaaja on valinnut sinut Tellervon rooliin.”

Millaista kuvauksissa oli?

– Olin Helsingissä kuvauksissa kaksi päivää. Kaikki ihmiset, joiden kanssa työskentelin, olivat todella mukavia. Minulla oli koko ajan mukava tunne, minut otettiin hyvin vastaan enkä siksi jännittänyt yhtään. Myös tuttu avustajani oli mukana kuvauksissa ja esiintyy kanssani jaksoissa.

– Sain tarvitsemani ajan ja lisäksi minulle oli tehty oma tila, minne pääsin lepäämään kuvausottojen välissä. Lisäksi kuvauspaikalla oli kaikille näyttelijöille yhteinen taukotila. Siellä sitten hengasin muiden sarjan näyttelijöiden kanssa.

Miten kiinnostuit näyttelemisestä?

– Koulussa olin tosi arka esiintymään, en uskaltanut ja ehkä hävettikin. En nauttinut esillä olosta. Myöhemmin opiskelijana juonsin koulussa joulu- ja kevätjuhlia. Olen käynyt kymppiluokan, jossa osallistuin draamaryhmään. Olen oppinut esilläolosta paljon myös harrastukseni sähköpyörätuolisalibandyn kautta. Olen tottunut siihen, että ihmiset katsovat pelaamistani.

– En ole oikeastaan pysähtynytkään miettimään sitä, miten iso muutos itsessäni on tapahtunut kouluaikoihin verrattuna. On hyvä muistaa, että vaikka olisi kuinka arka ja pelokas, voi päästä vaikka mihin.

Mitä kokemus merkitsi sinulle?

– Oli mahtavaa, että pääsin mukaan ja että televisioon halutaan lisää erilaisuutta ja erilaisia ihmisiä. Tämä on iso asia myös meidän cp-yhteisölle: mekin osaamme ja pystymme, jos vain saamme mahdollisuuksia. Toivon, että kulttuurialan rekrytoijat ovat rohkeita ja antavat tilaisuuksia kokeilla.

– Olen kamppailut paljon sen kanssa, että onko minulla työkykyä. Nyt mietin, että näytteleminen voisi olla minun juttuni. Erityisesti toivon, että ohjaajat tuotantoyhtiöissä kiinnostuvat minusta, eivät pyörätuolistani.


Henkilö pitelee värikästä laukkua vasemmassa kädessään ja oikeassa reppua. Katsoo kameraan nauraen.

Susanna Rautio

Ikä: 31

Asuinpaikkakunta: Oulu

Instagram: @kelaasita

Lempisarja: Kaikki synnit

Lempinäyttelijä: Johannes Holopainen

Motto: Solekko tehä


Käsikirjoittaja halusi tuoda moninaisuutta esiin

Syke-sarjan käsikirjoittaja Anne Prokofjeff, olet työskennellyt teatteri- ja media-alalla yli 20 vuotta. Miten moninaisuutta tuodaan esiin televisiossa?

– Teatteri- ja media-ala on selvästi murroksessa ja muuttunut parempaan suuntaan yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden osalta. Nykyään lähtökohtana on se, että yritetään saada tekijöitä eri vähemmistöryhmistä mukaan. Tarinoissa on hyvä tuoda esiin monimuotoisia henkilöhahmoja, se rikastaa kerrontaa ja antaa äänen myös niille, joita ei ole totuttu kuulemaan. Se tekee erilaisuutta tutuksi ja sitä kautta vähentää ennakkoluuloja.

Mistä sait idean Tellervon hahmoon?

– Olin opiskeluaikoinani cp-vammaisen naistutkijan henkilökohtainen avustaja, joten siitä se idea lähti. Tellervo saapuu potilaaksi sairaalaan ja kohtaa omalta lääkäriltään luutuneita ennakkokäsityksiä cp-vammaansa liittyen. Tellervo ei kuitenkaan itsekään ole vain ”hyvä ja puhtoinen”, vaan kuten kuka tahansa, hyvine ja huonoine hetkineen.

– Kun näin valmiit jaksot, olin riemastunut siitä, miten paljon Susanna Rautio oli saanut hahmoon tasoja ja kuinka huumorintajuisen hän oli onnistunut hahmostaan tekemään.

– Sykkeessä halutaan tuoda esiin moninaisuutta, mutta cp-vamma ei ole tainnut olla edustettuna. Toki sairaaladraamassa kuvataan vammoja ja vammautumista paljonkin.

Kuvat: Mimmi Ylä-Sulkava ja Susanna Raution kotiarkisto

Teksti: Elisa Kaartinen


CP-lehden palautelomake

Artikkeli oli hyödyllinen
Artikkeli oli selkeästi kirjoitettu
Artikkelin aihe oli kiinnostava

Kysy lisää

viestintäkoordinaattori

Elisa Kaartinen

0440592640