Sosiaalisen valmennuksen kurssit

Sosiaalinen valmennus on ryhmätoimintaa, jossa saat vertaistukea samaa kokeneilta ihmisiltä. Sinua kuunnellaan, arvostetaan ja autetaan. Kursseilla ja vertaisryhmissä saat turvallisen tilan itsellesi ajankohtaisten asioiden käsittelyyn. Tarvittaessa tarjoamme myös yksilöllistä sosiaaliturvaan, palveluihin ja oikeuksiin liittyvää neuvontaa ja ohjausta.

Kurssejamme kohdennetaan vuosittain hieman erilaisille ryhmille.

Perheille

Tule vahvistamaan itseäsi ja perhettäsi.

Kurssit on tarkoitettu perheille, joissa lapsella on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia. Lapsella voi olla myös muita vammoja tai sairauksia. Viikonloppukurssi on tarkoitettu perheille, joissa vanhemmalla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia.

Vanhempien ohjelmassa on ohjattuja keskusteluja ja asiantuntija-alustuksia. Lisäksi retkeillään, levätään ja virkistytään. Lapsilla on omaa, iän mukaista ryhmätoimintaa.

Palautteiden perusteella kursseillamme ollut monitahoinen ja kokonaisvaltainen vaikutus niille osallistuneiden perheiden elämään. Niiltä on saatu tukea niin tiedon, tunteiden kuin käytännön arjen hallintaankin.

Kullekin kurssille valitaan enintään kymmenen perhettä hakemusten perusteella. Valinnassa otetaan huomioon elämäntilanteen kuormittavuus, tiedon ja tuen tarve sekä mahdollinen aiempi osallistuminen. Tavoitteena on koota lapsen ja perheen tilanteen näkökulmasta mahdollisimman vertaistuellinen ryhmä. Osallistujat valitsee CP-liiton kuntoutustoimikunta.

Perhekurssien hakuaika päättyy 1.4.2024. Tarkemmat tiedot kurssista ja linkki hakulomakkeeseen avautuvat, kun klikkaat haluamasi kurssin nimeä.

Pienten lasten perhekurssi (1–3-vuotiaat) 10.–15.6.2024 Eurajoen kristillinen opisto, Eurajoki

Jaksava perhe (4–7-vuotiaat, hemiplegia) 28.6–3.7.2024 Eurajoen kristillinen opisto, Eurajoki

Mahtava perhe (8–12-vuotiaat) 4.–9.7.2024 Eurajoen kristillinen opisto, Eurajoki

Uskalletaan yhdessä, (13–17-vuotiaat, osittainen perhekurssi) 12.–17.7.2024 Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola

Meidän perhe (alaikäisten lasten perheet, joissa vanhemmalla on cp-vamma, mmc tai hydrokefalia, viikonloppukurssi) 19.–21.7.2024 Kuntoutuskeskus Kunnonlähde, Kankaanpää


Lapsiperheille suunnattussa Perheposti-uutiskirjeessä kerromme toiminnastamme ja ajankohtaisista asioista.

Haluan tilata Perheposti-uutiskirjeen


Nuorille ja nuorille aikuisille

Tule kokeilemaan rajojasi ja laajentamaan kaveripiiriä!  

Kurssien ohjelma ja sisältö on suunniteltu nuorten toiveita kuunnellen.  

Jos tarvitset apua, sinun ei tarvitse ottaa mukaan omaa avustajaasi. Meiltä löytyy mukavia aikuisia, jotka osaavat avustaa sinua. Voit toki käyttää täydentäviä kommunikaatiokeinoja tai tulkkia. Tule mukaan turvallisin mielin, saat varmasti apua kaikkiin tarvitsemiisi asioihin. 

Palautteen perusteella kurssimme ovat lisänneet osallistujien itseluottamusta, kaverisuhteita sekä innostusta aktiiviseen ja itsenäiseen elämään myös kurssin jälkeen.  

Haku­aika päättyy 30.4.2024. Tarkemmat tiedot kurssista ja linkki hakulomakkeeseen avautuvat, kun klikkaat haluamasi kurssin nimeä.

Urbaani jujutsuseikkailu (13–17-vuotiaat) 8.–13.6.2024 Iiris-keskus, Helsinki

Mainio minä (16–29-vuotiaat) 5.–10.7.2024 Kurssikeskus Moijala, Hattula

Kuvituskuvassa ukonhattu-kukkia

Aikuisille

Tule etsimään avaimia itsemyötätuntoiseen oloon ja oman näköiseen elämään. 

Aikuisten kurssit on tarkoitettu täysi-ikäisille henkilöille, joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia. Ne eivät kuitenkaan sovellu henkilöille, joilla on keskivaikea tai vaikea kehitysvamma. Kurssin teeman mukainen toiminta tapahtuu pienryhmissä.  

Kursseilla työskentelee tarvittava määrä yleisavustajia kahdessa vuorossa. Apua on siis tarjolla aamusta iltaan ja yksi työntekijä päivystää myös yöaikaan. Sinun on ohjattava avustamista itse. Kurssilla ei välttämättä ole mukana terveydenhuollon ammattilaisia.  

Kurssimme järjestetään Hattulassa sijaitsevassa CP-liiton kurssikeskus Moijalassa. Se on kuntoutuslaitoksista poikkeava, kodinomainen ympäristö, jossa pääsemme keskelle perinteistä suomalaista maalaismaisemaa. Voimme keskittyä nauttimaan Moijalan ystävällisestä ja kiireettömästä arjesta lähellä luontoa. Kaikkiin toimintatiloihin on esteetön pääsy.  

Palautteen perusteella kursseillamme koetut asiat heijastuvat sekä henkiseen hyvinvointiin että jopa konkreettisiin muutoksiin oman arjen käytännöissä.  

Hakuaika päättyy 30.4.2024. Tarkemmat tiedot kurssista ja linkki hakulomakkeeseen avautuvat, kun klikkaat haluamasi kurssin nimeä.

Moijalan taikaa, kun musiikki raikaa 4.–9.6.2024 Kurssikeskus Moijala, Hattula

Voimaa luonnosta 25.–30.6.2024 Kurssikeskus Moijala, Hattula

Mainio minä (16–29-vuotiaille) 5.–10.7.2024 Kurssikeskus Moijala, Hattula

Luonto liikuttaa 18.–23.7.2024 Kurssikeskus Moijala, Hattula

Meidän perhe (lapsiperheet, joissa vanhemmalla on cp-vamma, mmc tai hydrokefalia, viikonloppukurssi) 19.–21.7.2024 Kuntoutuskeskus Kunnonlähde, Kankaanpää


Miten kursseille haetaan?

CP-liiton on vuodesta 2024 alkaen mahdollista hakea tai ilmoittautua ainoastaan sähköisellä lomakkeella. Hakulomakkeet ovat nyt auki.

Sähköinen lomake on kurssikohtainen ja avautuu sivulta, jonne pääset klikkaamalla kurssin nimeä.

Jos sähköinen hakeminen tuottaa vaikeuksia, autamme mielellämme. Ota rohkeasti yhteyttä. 

Perhekurssien hakuaika päättyy 1.4.2024

Nuorten ja aikuisten kurssien hakuaika 30.4.2024

Kerro hakemuksessasi, miksi tarvitset juuri nyt kurssille osallistumista ja millaisiin asioihin toivot vertaisuutta. Liitä hakemukseen kopio tai kuva kuntoutussuunnitelmasta, palvelusuunnitelmasta tai epikriisistä, jossa on kurssin sujumista ja avustamista varten tarvittavat tiedot vammaisen osallistujan toimintakyvystä. Voit liittää mukaan word-, pdf- tai kuvatiedoston.

Mitä kurssit maksavat 

Toiminta toteutetaan STEA:n tuella.  

Kursseille osallistuminen on maksutonta eikä sinun tarvitse olla CP-yhdistyksen jäsen. Matkat ovat omakustanteiset. Voit kurssihakemuksen yhteydessä hakea CP-liitolta tukea matkakustannuksiisi sosiaalisilla, terveydellisillä tai taloudellisilla perusteilla. 

Miten kurssien osallistujat valitaan

Kurssivalinnat tekee CP-liiton kuntoutustoimikunta. Valinnassa otetaan huomioon hakemuksessa esitetyt perustelut, mahdollinen aiempi osallistuminen sekä kurssilaisista muodostuva, aidosti vertaistuellinen ryhmä.  

USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

Mitä osallistuminen maksaa?

Osallistuminen on maksutonta, mutta kurssimatkat ovat lähtökohtaisesti omakustanteiset. Voit kuitenkin hakemuksen yhteydessä hakea niihin tukea, jos et ilman sitä pystyisi osallistumaan kurssille. Myönnämme tuen sosiaalisin, terveydellisin tai taloudellisin perustein kilometrikorvauksena tai kustantamalla matkasi taksilla tai invataksilla.

Esimerkkejä:

Et pysty vammasi tai terveydentilasi vuoksi käyttämään julkisia kulkuvälineitä, eikä sinulla ole taloudellisia mahdollisuuksia tulla kurssille taksikyydillä. Tällöin CP-liitto voi järjestää kyydin siten, että siihen tulee muitakin samalla suunnalla asuvia.

Koko perhe olisi tulossa kurssille, mutta ette mahdu samaan autoon, koska lapselle on otettava apuvälineitä mukaan. Tällöin CP-liitto voi järjestää kyydin, jolla tulevat lapsi, apuvälineet ja se määrä perheenjäseniä, mitä kyytiin mahtuu. Muut tulevat omalla autolla.

Perhe tulisi omalla autolla, mutta pitkä matka tulisi liian kalliiksi käytettävissä oleviin tuloihin nähden. Tällöin CP-liitto maksaa edestakaisesta matkasta kilometrikorvausta 33 snt/km.

Voiko kurssille hakea, jos lapsella ei ole vielä diagnoosia?

Pienten lasten perhekurssille on mahdollista osallistua, jos cp-vammaa epäillään, vaikka diagnoosia ei vielä olisi asetettu tai tarkennettu.

Voiko kurssille osallistua, jos on kehitysvamma?

Perhekursseille ovat tervetulleita kaikki lapset, joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia. Lapsella voi olla myös muita sairauksia ja vammoja, kuten kehitysvamma.

Nuorten ja aikuisten kursseille voi osallistua myös, jos on lievä kehitysvamma. Olennaista on, että osallistuminen ei aiheuta henkilölle itselleen pelkoja tai aggressioita, hänellä on valmiudet toimia ryhmässä sekä esimerkiksi kohdata toiset rakentavasti ja ystävällisesti.

Voiko kurssille osallistua, jos tarvitsee fyysisesti paljon tukea (esimerkiksi siirtymisissä ja syömisessä)?

Kyllä voi. Avustamme tarvittaessa kaikissa päivittäistoiminnoissa.

Voiko kurssille osallistua, jos on vaikea puhevamma?

Kyllä voi, mikäli käyttää jotain kommunikaatiota tukevaa menetelmää tai mukaan tulee oma tulkki.

Onko kurssipaikka esteetön?

Kaikissa kurssipaikoissa on esteetön pääsy majoitus- ja toimintatiloihin sekä wc- ja peseytymistiloihin.

Onko kurssilla avustusta? Onko kurssilla avustusta yöllä?

Perhekursseilla lastenhoito ja vammaisen lapsen tarvitsema avustaminen on järjestetty kello 9–17 välisenä aikana sekä vanhempien vapaaillan ajaksi.

Nuorten ja aikuisten kursseilla avustajat työskentelevät kahdessa työvuorossa siten, että avustusta on saatavilla aamusta iltaan koko hereillä oloajan. Lisäksi yksi tai kaksi työntekijää päivystää myös yöaikaan.

Voiko vanhempana tulla avustamaan nuorta kurssilla?

Ei voi. Nuorten kurssien yksi toiminta-ajatus on tukea nuorta ottamaan apua vastaan myös vähän vieraammilta, turvallisilta aikuisilta. Tämä taito on monella tavalla hyödyksi elämässä myöhemmin.

12–13-vuotias nuori on tulossa ensimmäistä kertaa kurssille. Mikä kurssi olisi paras?

Kesällä 2024 tarjolla on kolme vaihtoehtoa eli koko perheen kurssi Mahtava perhe, osittainen perhekurssi Uskalletaan yhdessä ja nuorten kurssi Urbaani jujutsuseikkailu. Riippuu toki siitä, mitä nuori itse ajattelee ja toivoo, mutta ehkä turvallisin vaihtoehto olisi tulla Mahtava perhe -kurssille, jossa yövytään oman perheen kanssa. Muilla kursseilla, kuten Uskalletaan yhdessä ja Urbaani jujutsuseikkailu nuoret yöpyvät alusta alkaen toinen nuori huone- tai telttakaverinaan.

Voiko kurssille hakea, jos ei ole minkään yhdistyksen jäsen?

Kyllä voi. Mitkään CP-liiton järjestämistä tapahtumista eivät edellytä yhdistyksen jäsenyyttä.

Mitä hakemukseen liitettävän lääkärinlausunnon tai kuntoutussuunnitelman pitäisi sisältää eli mitä tietoa tarvitaan?

Tarvitsemme tiedot osallistujan diagnooseista, toimintakyvystä ja sen rajoitteista sekä hakijalle suositellusta kuntoutuksesta.

Meidän on hyvä tietää esimerkiksi pystyykö osallistuja varaamaan jaloilleen (eli tarvitseeko yhden tai kahden henkilön apua siirtymissä), onko hänellä alttius epilepsiakohtauksille, onko ravinnon saamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota ja mikä on mahdollisen kehitysvamman taso.

Miten kurssipaikalle pääsee?

Kaikille kurssipaikoille pääsee parhaiten omalla autolla, taksilla tai invataksilla. Voimme perustellusta syystä tukea matkakustannuksia tai järjestää taksikuljetuksen kurssipaikalle ja takaisin.

Julkisella kulkuyhteyksillä on mahdollista tulla Iiris-keskukseen (Urbaani jujutsuseikkailu) ja Liikuntakeskus Pajulahteen (Uskalletaan yhdessä).

Moijalan kurssikeskus Hattulassa (Ihalemmentie 437) Kuva: CP-liiton kurssialbumi


Kysy lisää

projektityöntekijä, Voimavarana perhe -hanke

Varpu Perämäki

044 401 5646

johtava asiantuntija

Päivi Ritvanen

040 765 9497

Lue lisää:

Etäsope tarjosi uusia ystäviä, tietoa ja voimaantumista

Kurssi toi iloa ja antoi uusia ajatuksia.

Moijala

Tutustu Hattulassa sijaitsevaan Moijalan kurssikeskukseen.

Vertaisuutta, viisautta ja kesäistä toimintaa

Eurajoen kurssikeskuksella järjestettiin vertaistukileiri perheille kesällä 2022.