Sosiaalinen valmennus

Vertaisuutta ja voimavaroja sosiaalisesta valmennuksesta

Sosiaalinen valmennus on ryhmätoimintaa, ohjausta ja neuvontaa. Toiminnan tavoitteita ovat vertaistuen saaminen, osallisuuden kokemus ja innostus toimia oman elämänlaadun parantamiseksi.

  • Vertaistuella tarkoitamme kokemusten jakamista, keskinäistä tukea ja toisen kokemusmaailman ymmärtämistä oman kokemuksen kautta.
  • Osallisuudella tarkoitamme sitä, että koet toiminnassamme olevasi arvostettu ja pätevä ryhmän jäsen.
  • Toivomme, että löydät kanssamme voimavaroja tai taitoja, joiden avulla pystyt toimimaan itsesi ja muiden hyväksi.

Järjestämme ammatillisesti ohjattuja vertaiskursseja ja -tapaamisia perheille, nuorille, aikuisille sekä vanhemmille, joiden aikuisella lapsella on vamma. Kurssit järjestetään CP-liiton kurssikeskus Moijalassa sekä eri palveluntuottajien tiloissa ympäri Suomen.

Saat meiltä myös yksilöllistä sosiaaliturvaan, palveluihin ja oikeuksiin liittyvää neuvontaa ja ohjausta.

Uutena toimintamuotona ovat verkossa kokoontuvat suljetut vertaisryhmät.


”Opin ymmärtämään lastani paremmin ja lapseni oppi itsestään paljon. Uskon että molempien itsetunto parani kurssilla, kun aikaisemmin hieman vaietut tunteet saivat nimen.”

Kurssitoiminta – mitä, kenelle ja miten haetaan

Perhekurssit on tarkoitettu perheille, joissa lapsella on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia. Kurssilaisia ovat kaikki perheenjäsenet. Asioita käsitellään aikuisten ja lasten näkökulmasta. 

Nuorten ja aikuisten kurssit on tarkoitettu kaikille, joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia ja tarve ryhmämuotoiseen sosiaaliseen valmennukseen. Osallistujalla voi olla myös lievä kehitysvamma. Tärkeintä on pystyä sitoutumaan kurssin ohjelmaan ja olemaan toisten kanssa. Voit käyttää kurssin aikana täydentäviä kommunikaatiokeinoja tai tulkkia.  

Voit hakea kursseille, vaikka et olisikaan cp-yhdistyksen jäsen. Kerro hakemuksessasi, miksi juuri nyt tarvitset kurssille osallistumista.

Nuoret katsomassa tien vieressä pellolla olevia lehmiä
Ihalemmentie, Hattula 2021. Kuva: Tuomas Vertanen

Toiminta toteutetaan Veikkauksen tuella ja kurssit ovat osallistujille maksuttomia. Korvaamme myös matkakulut halvimman mahdollisen matkustustavan mukaan. 

Perhekurssille osallistuvien vanhempien on mahdollista hakea kurssin ajalta kuntoutusrahaa tai erityishoitorahaa. Lisätietoja saat Kelasta ja kurssilta.  

Kursseille haetaan CP-liiton verkkosivuilta ja kurssiesitteestä löytyvällä hakukaavakkeella. Tiedot kesän 2022 kursseista julkaistaan joulukuussa 2021.

Kurssivalinnat tekee CP-liiton kuntoutustoimikunta. Valinnassa otetaan huomioon hakemuksessa esitetyt perustelut, esimerkiksi tiedon ja tuen tarve tai elämäntilanteen kuormittavuus. Lisäksi valintaan vaikuttavat mahdollinen aiempi osallistuminen, hakijan soveltuvuus ryhmämuotoiseen kuntoutukseen sekä kurssilaisista muodostuva vertaistuellinen ryhmä. 

Maljarentoutusta tallissa. Kuva: Kirsi Tammi
Auringonlasku Ihalemmentiellä. Kuva: Kirsi Tammi

Toimintaa verkossa 2021

Ohjatut vertaisryhmät vanhemmille, joiden lapsella on cp-vamma, mmc tai hydrokefalia

Lapsi voi olla minkä ikäinen tahansa – vauva, taapero, koululainen, nuori, aikuistuva tai aikuinen.

Kerro, millaista vertaistukea toivot ja tule mukaan ammatillisesti ohjattuun, suljettuun vertaisryhmään verkossa.

Tapaamiset toteutuvat TEAMS-sovelluksen kautta. Pystyt osallistumaan tietokoneella tai kännykällä, kunhan siinä on hyvä verkkoyhteys, kamera ja mikrofoni.

Ihanteellinen ryhmäkoko on 5 – 6 perhettä kerrallaan. Kokoontumisia on kerran viikossa yhteensä viiden viikon ajan. Tarkemmat kokoontumisajat sovitellaan osallistujien toiveiden mukaan.

Ilmoittaudu vanhempien vertaisryhmään

Ryhmiä käynnistetään, kun ilmoittautuneita on riittävästi. Saat tiedon käynnistyvästä ryhmästä sähköpostiisi. Jos ryhmä sopii sinulle, otamme yhteyttä myös puhelimitse ja juttelemme tarkemmin ajatuksistasi ennen ensimmäistä kokoontumista.

Tiedotamme noin lapsiperheille suunnatusta toiminnastamme sekä ajankohtaisista asioista noin kerran kuukaudessa ilmestyvässä Perheposti-uutiskirjeessä.

Haluan tilata Perheposti-uutiskirjeen


Ohjatut vertaisryhmät aikuisille, joilla on cp-vamma, mmc tai hydrokefalia

Kerro, millaista vertaistukea toivot ja tule mukaan ammatillisesti ohjattuun, suljettuun vertaisryhmään verkossa.

Tapaamiset toteutuvat TEAMS-sovelluksen kautta. Pystyt osallistumaan tietokoneella tai kännykällä, kunhan siinä on hyvä verkkoyhteys, kamera ja mikrofoni.

Ihanteellinen osallistujamäärä on 5 – 7 henkilöä kerrallaan. Kokoontumisia on kerran viikossa yhteensä viiden viikon ajan. Tarkemmat kokoontumisajat sovitaan yhdessä.

Ilmoittaudu aikuisten vertaisryhmään

Ryhmä käynnistetään, kun ilmoittautuneita on riittävästi. Saat tiedon käynnistyvästä ryhmästä sähköpostiisi. Jos ryhmä sopii sinulle, otamme yhteyttä myös puhelimitse ja juttelemme tarkemmin ajatuksistasi ennen ensimmäistä kokoontumista.

Kysy lisää

kurssisihteeri

Anne Heiskanen

044 059 2600

asiantuntija

Päivi Ritvanen

040 765 9497

Lue lisää:

Moijala

Tutustu Hattulassa sijaitsevaan Moijalan kurssikeskukseen.