”Yhteiskunta menettää jotain, jos se ei ota mua töihin”

Julkaistu 28.10.2021

”Ennen kaikkea ammattilainen” – Disability Employment Forumissa 21.10. purettiin toimintarajoitteisiin liittyviä olettamuksia

Kuvakaappaus videolta, tekstityksessä lukee "opintopolun suurimpina haasteina mä voisin pitää näitä ammattilaisten asenteita ja ennakkoluuloja. Kuvan etualalla nainen, jolla on tummennetut silmälasit ja musta hiuspanta. Puiset korvakorut. Nainen istuu tuolilla ja hänestä näkyy pää ja ylävartalo. Naisen taustalla kirjahylly jossa kirjoja ja viherkasvi.
Jenni Aittasalo

- Mulla on niin paljon asiantuntijuutta, että yhteiskunta menettää jotain, jos se ei ota mua töihin.

Näin totesi 27-vuotias Jenni Aittasalo alustuspuheenvuorossaan Suomen CP-liiton ja Vatesin 21.10.2021 järjestämässä Disability Employment Forum -tapahtumassa.

Päivän teema oli ”Ennen kaikkea ammattilainen”. Tämän otsikon alla keskusteltiin vammaisten henkilöiden työllistymiseen liittyvistä asenteista, opintoihin ja työelämään liittyvistä tukimuodoista, monimuotoisesta rekrytoinnista ja työnantajayhteistyöstä sekä monista CP-liiton kohderyhmän opintoihin ja työllistymiseen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Tapahtuma kokosi yhteen yli viisikymmentä aihepiirin parissa työskentelevää ja aiheesta kiinnostunutta.

Alustuspuheenvuoroista vastasivat kokemusasiantuntijat, jotka avasivat videohaastatteluiden kautta työllistymistarinoitaan. Heidän esimerkkiensä avulla purettiin toimintarajoitteisiin liittyviä olettamuksia ja kliseitä.

Aittasalon puheenvuoro nosti esille monia vammaisten henkilöiden kohtaamia haasteita. Ammattilaiset eivät osanneet tunnistaa Aittasalon toiveita opintopolun varrella, saati tukea häntä matkalla kohti omien unelmien toteuttamista. Sinnikkäällä asenteella ja läheisten tuella Aittasalo pääsi vihdoin opiskelemaan unelma-alaansa eli kasvatustieteitä Turun Yliopistoon.

Aittasalon seuraava haaste on työllistyminen. Hydrokefalia asettaa omat rajoitteensa työssä jaksamiselle, ja Aittasaloa huolestuttaakin, pystyvätkö tulevat työnantajat näkemään hänen osaamisensa ja asiantuntijuuden, vai estävätkö asenteet ja ennakkoluulot työllistymisen.

Omakohtaisia kokemuksiaan tapahtumassa kertoivat videohaastatteluiden välityksellä myös video- ja mediatuotantoalan yrittäjä Joel Burgos, kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho sekä suorassa keskustelussa mukana ollut CP-liiton projektityöntekijä Hanna Ihantola.

- Yrittäjyys on inspiroivaa. Myös siihen voi tarvittaessa saada tukia, Burgos muistutti.

Hän myös painotti, kuinka omien unelmien seuraaminen on jokaiselle nuorelle olennaisen tärkeää. Tämä nousi esiin myös monissa osallistujien kommenteissa päivän aikana: jokaisella tulisi olla mahdollisuus opiskella alaa, mikä kiinnostaa. Motivoitunut työntekijä on paras työntekijä.

Märsynaho kertoi, että hänen toimenkuvaansa kirjastossa on muokattu siten, että hänen ei tarvitse päivän aikana paljon seistä eikä kävellä. Myös osa-aikatyö keventää rasitusta.

 - Toimintarajoite on antanut minulla paljon myös lannistumattomuutta ja motivaatiota; olen kiitollinen siitä, että saan käydä töissä.

Vihreällä taustalla valkoinen teksti "Miten sä ajattelit sitten työllistyä?". Mustalla tekstillä sanat kääntäjä erityisopettaja linja-auton kuljettaja liikunnanohjaaja lääkäri pastori lastenhoitaja puutarhuri juristi it-alan ammattilainen yrittäjä toimittaja kirjailija autonasentaja yhteisöpedagogi apuvälineteknikko nuoriso-ohjaaja järjestötyöntekijä puhelinmyyjä lähihoitaja bioanalyytikko.
Muun muassa näissa ammateissa CP-liiton kohderyhmään kuuluvia henkilöitä työskentelee.

Monimuotoinen työyhteisö on voimavara

Kuvakaappaus Teams-sovelluksen kautta käydystä videokeskustelussa. Kuva jaettu neljään ruutuun, joista vasemmassa yläkulmassa CP-liiton toiminnanjohtaja Marju Silander, oikeassa yläkulmassa Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Carita Orlande, vasemmassa alakulmassa Vatesin kehittämispäällikkö Kaija Ray ja oikeassa alakulmassa Uudenmaan CP-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Laiho.

Iltapäivän paneelikeskustelussa työllistymisestä keskustelivat Vatesin kehittämispäällikkö Kaija Rayn johdolla Suomen Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Carita Orlando, CP-liiton toiminnanjohtaja Marju Silander ja Uudenmaan CP-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Laiho.

- Työllistämisen tulisi olla helpompaa kaikilta osin, ei vain osatyökykyisten kohdalla, Orlando totesi.

Hän lisäsi, että yrittäjäjärjestöjä ja toimialajärjestöjä tulisi hyödyntää työnantajayhteistyön rakentamisessa, koska erityisesti pk-yrityksillä ei usein ole itsellä resursseja etsiä tietoa ja tukea osatyökykyisten työllistämisestä.

Keskustelussa nousi esiin muun muassa termien merkitys. Silander huomautti, että esimerkiksi Kanadassa ei sanota, että on työtön, vaan töiden välissä. Myös termi ”osatyökyvyttömyys” sai kritiikkiä, sillä se keskittyy vain negatiiviseen, henkilön puutteisiin. Ja kukapa olisi kaikkiin ammatteihin edes kyvykäs? Laiho totesi, että hän on täysin työkyvytön esimerkiksi nuohoojan hommiin, mutta kykenee tämänhetkiseen työhönsä – ja tekeekin sitä 150-prosenttisella panostuksella.

Accessia Consultingin Marko Jääskeläinen haastatteli Ikean edustajaa Johanna Varjosta monimuotoisuudesta ja yritysvastuusta.

- Henkilökunnan monimuotoisuus auttaa ymmärtämään erilaisia asiakkaita ja myös työyhteisö voi sen ansiosta paremmin, Varjonen avasi IKEA Suomen strategiaa. Hän lisäsi, että on hyvin monenlaisia ratkaisuja muokata työtä sopivaksi.

- Esteettömyysratkaisut työpaikoilla ovat kannattava investointi. Hankaluutena on, että niitä ja hyvinvointia on hankala perustella euromääräisesti. Yritysvastuussa on onneksi edistytty paljon, Varjonen kertoi.

Tapahtumassa keskusteltiin myös siitä, kuinka omasta osaamisesta kertomiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sekä siitä, kuinka se on kuitenkin lopulta se asenne, joka ratkaisee.

Vuosittainen Disability Employment Forum järjestetään seuraavan kerran lokakuussa 2022. Silloin Vatesin yhteistyökumppanina toimii Nuorten Ystävät.

Päivän kokemusasiantuntijoiden videohaastattelut löytyvät sekä Vatesin että CP-liiton Youtube-kanavalta. Ikean Johanna Varjosen sekä häntä haastatelleen Marko Jääskeläisen keskustelu löytyy Vatesin Youtube-kanavalta.