Oppaat

Neljän oppaan kannet. Cp-vamma-oppaan kannessa pieni tyttö seisoo penkillä ja pitää kädestä kiinni häntä katsovaa hymyilevää naista, joka istuu penkillä. Mmc-oppaan kannessa tummatukkainen nainen, jolla nahkatakki ja huivi kaulassa, hymyilee. Hydrokefalia-oppaan kannessa hymyilevä nainen pensaikon keskellä. Naisella on oranssi huivi, oranssisävyiset silmälasit ja panta päässä. Normaalipaineinen hydrokefalia -oppaan kannessa siilitukkainen nainen, jolla on sinivihreäsankaiset silmälasit ja valkoinen pitsipaita kesäisessä maisemassa.

A3-kokoiset vammaposterit:

Cp-vamma

Mmc

Hydrokefalia

Normaalipainen hydrokefalia

Motorisen oppimisen vaikeudet


Ensitieto-oppaaseemme on koottu viime vuosina CP-lehdessä julkaistuja juttuja, jotka mielestämme avaavat vanhemmille uusia näkökulmia elämään. Näissä tarinoissa elämää ei kaunistella. Niissä elämää ei myöskään surkutella. Jokaisella on omat ilonsa, surunsa, vahvuutensa ja kipukohtansa.

Kuten oppaassakin elämästään kertova Matti Vilkuna viisaasti toteaa: Jokainen on yksilö. Vältä vertaamasta lastasi muihin. Ihmisestä, jolla on cp-vamma, lausutaan kymmeniä sivuja hänen haasteisiin keskittyen. Keskity sinä lapsesi vahvuuksiin yhdessä hänen kanssaan.

Vertaistarinoiden ohella oppaassa on lyhyesti myös tietoa cp-vammasta, mmc:stä ja hydrokefaliasta sekä erityisestä sisaruudesta.


Peruskoulun jälkeen -oppaaseen on koottu tietoa itsenäistyvälle nuorelle peruskoulun päätyttyä. Oppaassa esitellään erilaisia opiskeluvaihtoehtoja sekä polkuja työelämään. Lisäksi oppaaseen on koottu nuorille soveltuvia vammaispalvelulain mukaisia palveluita.

Opas soveltuu nuorille ja nuorten vanhemmille, jotka miettivät mitä kaikkea itsenäistyminen pitää sisällään.

Opas sisältää upeiden ja rohkeiden vertaisten tarinoita oman polun etsimisestä ja löytämisestä.

Lataa maksuton opas tästä.


Neljän stripin sarjakuva, jossa seikkailee pupuja joilla on toimintarajoitteita

CP-liiton ja Aku Ankka -piirtäjä Kari Korhosen tekemät sarjakuva ja värityskuva ovat suunnattu kaikille ekaluokkalaisille, oli luokalla toimintarajoitteisia lapsia tai ei. Ne ovat opettajan työkalu, jonka avulla herätetään yhteistä keskustelua ja hälvennetään toimintarajoitteisiin liittyviä ennakkoluuloja.

Sarjakuvan avulla on helppo ottaa puheeksi toimintarajoitteisiin, yhdenvertaisuuteen ja suvaitsevaisuuteen liittyviä teemoja. Lisäksi Korhonen on piirtänyt pikkukoululaisille sopivan värityskuvan.

Sarjakuvaa ja sen oheistekstiä saa vapaasti ladata, hyödyntää ja jakaa. Voimme myös tulostaa sarjakuvaa ja siihen liittyvää ohjeistusta ja postittaa sitä. Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen toimisto@cp-liitto.fi ja kerro, montako kappaletta tarvitset ja mihin postiosoitteeseen se lähetetään.


Neljän stripin sarjakuva, jossa seikkailee pupuja joilla on toimintarajoitteita.

Ekaluokkalaisille tehdyn sarjakuvan innoittamana loimme uudet sarjakuvat tällä kertaa yläkouluikäisille nuorille. Sarjakuvien käsikirjoitukset ovat nuorten ideoimia ja ne on kuvittanut Aku Ankka -piirtäjä Kari Korhonen. Sarjakuvien käsikirjoitukset kerättiin nuorilta etäsarjakuvatyöpajoissa, joissa nuoret saivat tilaa paisutella ja pelleillä.

Sarjakuvat ovat opettajan työkalu, jonka avulla herätetään yhteistä keskustelua ja hälvennetään toimintarajoitteisiin liittyviä ennakkoluuloja. Sarjakuvia voivat käyttää luokanohjaajat, opinto-ohjaajat, erityisopettajat tai aineenopettajat.

SARJAKUVA YLÄKOULULAISILLE

OHJEISTUS OPETTAJALLE


Kognitio & cp-vamma. Tue lasta hahmottamiseen, muistiin, kieleen tai toiminnanohjaukseen liittyvissä haasteissa -opas kertoo, mitä kognitiiviset vaikeudet tarkoittavat. Opas myös vinkkaa, miten lasta, jolla on kognitiivisia vaikeuksia, voi auttaa arjessa.

Cp-oireyhtymän aiheuttanut aivovamma vaikuttaa usein lapsen kognitiiviseen eli tiedollisiin toimintoihin kuten keskittymiseen, muistiin, kommunikointiin, visuaaliseen ja avaruudelliseen hahmottamiseen tai toiminnanohjaukseen. Kognitiivisia vaikeuksia voi esiintyä älykkyystasosta riippumatta.

Kognitio & cp-vamma. Tukea hahmottamiseen, muistiin, kieleen tai toiminnanohjaukseen liittyvissä haasteissa -opas on aikuisille suunnattu selkokielistetty opas. Oppaassa kerrotaan, mitä kognitiiviset vaikeudet tarkoittavat ja annetaan vinkkejä arjen haasteissa selviämiseen.






Kun lapsella on cp-vamma -opas antaa perheille, läheisille ja ammattilaisille vinkkejä ja välineitä lapsen kehityksen tukemiseen sekä ymmärrystä cp-oireyhtymään liittyvistä tarpeista. Opas on laadittu yhteistyössä Uuden lastensairaalan sekä muiden asiantuntijoiden kanssa.


Neljän leikkikortin kollaasi. Ensimmäisessä kortissa teksti luontoetsivä. Kuvassa näkyy kädet, jotka pitävät kännykkää. Kännykän ruudussa näkyy kuva metsästå. Toiesssa kuvassa teksti Pokemon-jahti. Kuvassa poika, jolla on hikipanta. Poika on valmiina heittämään pokemon-palloa. Kolmannessa kuvassa teksti hevoskärryt. Sinikeltaiseksi väritetty hevonen, hevosen takana näkyy kärrynpyörät. Neljännessä kuvassa teksti yllätyspussi. Kuvassa erilaisia luonnosta löytyviä asioita pareittain: kaksi käpyä, kaksi tammenterhoa, kaksi lehteä, kaksi marjaterttua.

CP-liiton soveltavat leikkikortit innostavat koko perheen liikunnallisten leikkien maailmaan. Leikit on suunniteltu niin, että kuka tahansa voi soveltaa niitä oman toimintakykynsä mukaan. Soveltavat leikkikortit on julkaistu myös ruotsiksi.


Kerro kivusta -esite on väline arvioida yhdessä lapsen tai nuoren kanssa tämän kokemaa kipua. Etenkin jos lapsella on kommunikoinnin vaikeuksia, voi kipujen tunnistaminen olla haastavaa. Esitteessä käydään myös läpi keinoja hallita kipuja.


Kipu ja cp-vamma -posterissa kerrotaan mihin kipu voi vaikuttaa ja mitä kipua arvioitaessa tulisi selvittää.

Kivut ovat hyvin yleisiä aikuisilla, joilla on cp-vamma, mutta kipuja ei aina tunnisteta. Kipu ja cp-vamma -posterissa kerrotaan miten eri tavoin kivut voivat vaikuttaa ja mitä tulisi ottaa huomioon, kun kipua lähdetään tutkimaan ja arvioimaan terveydenhuollossa.

Kivun kanssa ei pidä jäädä yksin. Kipuun voi myös kokeilla monia omahoitokeinoja.

Lataa posteri tästä.



Asiantuntijan vinkit ulostamisen ongelmiin.

Tule hyvä kakka -julisteeseen on koottu asiantuntijoiden vinkit ulostamisen ongelmiin. Juliste on tehty yhteistyössä CP-liiton Voimavarana perhe -hankkeen ja Lapin ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijoiden kanssa. Puput on kuvittanut Aku Ankka -piirtäjä Kari Korhonen.

Lataa ja tulosta maksuton juliste esimerkiksi koulun tai harrastuskerhon vessan seinälle!


Tule hyvä kakka -juliste


Bingossa on 16 tehtävää ruudukossa.

Talvilomabingo kutsuu jokaisen nauttimaan talvesta kaikin aistein! Nappaa bingo koko perheen yhteiseksi loma-aktiviteetiksi, mukaasi loma-ajan hoitoon tai omaksi lomapuuhaksesi.

Lähde ulos tai touhua sisällä, ja merkitse suoritetut tehtävät ruksilla
bingoruudukkoon. Kun saat ruksin neljään ruutuun
joko vaakasuuntaan, pystysuuntaan tai vinoon, sinulla on BINGO.


Talvilomabingo


Opas avustajalle, kun lapsella on spastinen diplegia

Tukea tasapainoon ja asennonhallintaan – opas avustajalle, kun lapsella on spastinen diplegia. Tähän oppaaseen on koottu arjen tilanteita, joissa lapsi joko itse tai tuetusti voi harjoittaa tasapainoa ja asennonhallintaa.

Avustaminen tapahtuu usein arkisissa hetkissä, joiden monipuolisuus kannattaa hyödyntää.

Oppaan ovat koonneet Lapin ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijat.

Opas avustajalle, kun lapsella on spastinen diplegia



Tueksi perheen arkeen -opas on laadittu tueksi palvelujen ja tukitoimien hakemiseen perheille, joiden lapsella on cp-vamma, mmc tai hydrokefalia.






Tietopaketti koulupolun alkuun on opas, joka on koottu tukemaan opettajia, koulunkäyntiavustajia, oppilaita ja vanhempia. Sen tavoitteena on antaa vinkkejä asioista, jotka voivat helpottaa ensimmäisiä kouluvuosia, kun oppilaalla on cp-vamma.


Mitä uupumus on? Miltä se tuntuu? Ja miten luodaan hyvä tasapaino arjen toimintojen ja riittävien voimavarojen välillä?

Ihmiset, joilla on cp-vamma, voivat kokea vammattomaan väestöön verrattuna voimakkaampaa uupumusta. Uupumus voi johtaa erilaisiin haasteisiin arjessa. Uupumuksen kokemuksen vähentämiseen on onneksi monenlaisia keinoja.

Kiitämme oppaan tekstistä tanskalaista Elsass-säätiötä, jonka verkkosivuilla voit tutustua oppaan alkuperäiseen tanskankieliseen lähdemateriaaliin.


Oppaan kansi, otsikko: Kun potilaalla on mmc tai hydrokefalia. Palvelut, tuet ja toimintakyvyn arviointi lääkärin työssä. CP-liiton logo. Kuvassa pyörätuolissa istuva hymyilevä mies, jolla on ruskeat lyhyet hiukset ja musta pikeepaita. Vieressä istuu hymyilevä nainen, jolla ruskeat hiukset sidottuna kiinni, tumma paita ja yllään valkoinen lääkärintakki. Naisella kädessä refleksivasara.

Kun potilaalla on cp-vamma ja Kun potilaalla on mmc tai hydrokefalia – palvelut, tuet ja toimintakyvyn arviointi lääkärin työssä -oppaat on tarkoitettu tukemaan lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia heidän kohdatessaan työssään henkilöitä, joilla on cp-vamma, mmc tai hydrokefalia.


Cp-vamma ja työ -opas on Vatesin ja CP-liiton yhteistyössä tuottama esite. Se kertoo erilaisista tukimuodoista, joita voi hyödyntää työelämässä. Opas kertoo myös kolmen ihmisen työllistymistarinat, joilla on cp-vamma. Opas ei ole saavutettava.

Linkki cp-vamma ja työ -esitteeseen


Piirroskuvassa vaaleahiuksinen poika istuu hajareisin maassa. Hän katsoo alaspäin ja napittaa vihreää kaulusupaitaa. Pojan edessä maassa violetit nauhalliset lenkkarit. Pojan vieressä palikoista rakennettu muutaman palikan torni, takana jalkapallo ja potkupyörä, joka nojaa aitaan.

Mitä vanhemman on hyvä tietää motorisen oppimisen vaikeuksista -opas kertoo, mitä motorisen oppimisen vaikeuksilla tarkoitetaan ja miten lasta voi tukea hänen opetellessa motorisia taitoja.

Joskus uusien motoristen taitojen oppiminen voi olla lapselle haasteellista. Vanhempi on näyttänyt mallia, kannustanut ja tarjonnut lukuisia oppimista mahdollistavia kokemuksia, eivätkä taidon palaset siitäkään huolimatta oikein asetu kohdilleen. Silloin on mahdollista, että lapsella on motorisen oppimisen vaikeus.

Ratkaisevaa on se, miten aikuinen suhtautuu lapsen haasteisiin. Laiskuus kun voi olla jotain ihan muuta kuin laiskuutta. Lapsi saattaa yrittää enemmän kuin vanhempi ymmärtäkään. On tärkeää huomata, että lapsi yrittää kovasti. Lapsen vahvuuksien tunnistaminen ja omien tavoitteiden pohdinta on uusien taitojen oppimisen perusta. Minkä taidon oppiminen on tärkeää lapselle ja miksi? Ehkä siksi, että hän pääsisi mukaan supersiisteihin leikkeihin kavereiden kanssa?

Lisätietoa motorisen oppimisen vaikeuksista ja ammattilaisille tarkoitettuja materiaaleja löydät osoitteesta innostunliikkumaan.fi.

Voit ladata Motoriikan haasteet varhaiskasvatuksessa -oppaan myös täältä.

Lataa Motoriikan haasteet ja ideat niiden ratkaisemiseksi perusopetukseen -opas täältä.

På svenska

Observations chema för motoriska svårigheter inom småbarnspedagogiken. Innehåller Elefanten Ivars checklistan för observation och motorisk uppföljning för 1-2 åriga barn, 3-5 åriga barn och 6-8 åriga barn.

Skillikorter ger övningar för att utveckla barnens motorik. Här finns du 31 olika övningar:

Exempel på anpassade kort för lekar med tecknade illustrationer och text.

Våra anpassade kort för lekar inspirerar barn till lek trots funktionsnedsättningar och ger föräldrar samt till exempel yrkesverksamma inom småbarnspedagogik roliga tips för gemensamma aktiviteter. Stort tack till Folkhälsan för översättningssamarbetet!


In English

A smiling woman with brown hair sitting on a bench holding a smiling blond toddler

A basic information guide about cerebral palsy and The Finnish CP Association. This guide also offers information about support services and rehabilitation.


Haluan tilata oppaita tai esitteitä

Voit tilata maksutta paperisia oppaitamme ja esitteitämme täyttämällä tämän lomakkeen.

Oppaat, joita haluan tilata:
Jos tilaat useita oppaita eri kappalemääriä, merkitse tähän oppaan nimi ja kappalemäärä. Esimerkiksi: Kun lapsella on cp-vamma 5 kpl, Mitä vanhemman on hyvä tietää 3 kpl ja niin edelleen. Joistakin oppaistamme on tällä hetkellä painos loppu, ja niitä on tilattu lisää. Sillä välin voit hyödyntää oppaan pdf-versioita.
Tilaajan nimi(Pakollinen)
Address(Pakollinen)


Kysy lisää

viestintäpäällikkö

Eeva-Liisa Kiviniemi

0447478612