Järjestämme liikuntatapahtumia ja tuotamme materiaaleja soveltavan liikunnan tueksi. Toimintaa järjestäessämme huomioimme eri ikäryhmät ja vammaisuuden asteet. Fyysisen aktiivisuuden lisäksi tärkeä osa liikuntatoimintaa on vertaistuki ja yhdessä tekeminen.
Liitto toimii yhteistyössä muiden soveltavan liikunnan toimijoiden kanssa. CP-liitolla on 20 paikallisyhdistystä, joita se tukee, kannustaa ja kouluttaa säännöllisen liikuntatoiminnan järjestämiseen. Jokaisessa yhdistyksessä on liikuntavastaava, jolta saa tietoa paikallisesta liikuntatoiminnasta. Yhdistyksissämme harrastetaan aktiivisesti muun muassa bocciaa, vesiliikuntaa, pyörätuolisählyä, keilausta ja kuntosalilla käymistä.
CP-liiton tavoite on edistää yhdenvertaisia liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia sekä jäsentemme aktiivista liikkumista. Kun ihmisellä on liikuntavamma, liikunnan merkitys korostuu. Haluamme, että yhä useammalla henkilöllä, jolla on cp-vamma, mmc tai hydrokefalia, on mahdollisuus liikkua ja harrastaa eri puolilla maata. Kohderyhmäämme kuuluvat myös henkilöt, joilla on motorisen oppimisen vaikeus. Motorisen oppimisen vaikeuteen liittyvää materiaalia löydät osoitteesta www.innostunliikkumaan.fi.
Tietoa ja tukea lasten leikkiin ja liikuntaan
CP-liiton leikkikortit innostavat koko perheen liikunnallisten leikkien maailmaan. Leikit on suunniteltu niin, että kuka tahansa voi soveltaa niitä oman toimintakykynsä mukaan.
CP-liiton Kun lapsella on CP-vamma -opas tarjoaa tietoa tiivistetysti myös lasten liikunnasta.
Kaikki mukaan liikkumaan -sivusto tarjoaa vinkkejä leikkien ja liikuntatuokioiden soveltamiseen. Skillilataamo on maksuton verkkopalvelu, joka tarjoaa innostavan ja monipuolisen tehtäväkortiston motoristen taitojen harjoitteluun. Leikkipäivä-sivusto tarjoaa ideoita koko perhettä liikuttaviin leikkeihin.
Lihastautiliiton julkaisema Kaikki kentille ja saleihin! – Yhdenvertaisen koululiikunnan tuntimaleja -opas tarjoaa tietoa liikuntatuntien toiminnan soveltamisesta. Opas on tuotettu yhteistyössä Maliken ja Jyväskylän Yliopiston kanssa.
Liikunta- ja harrastuslajeja
Haluatko aloittaa liikuntaharrastuksen? Etsitkö uutta lajia?
Tutustu eri vammaisurheilu- ja harrastuslajeihin!
Paralympiakomitean lajiesittelyvideoita youtubessa.
Saat tietoa eri harrastuksista myös kotikuntasi liikuntatoimesta, liikuntapaikoilta sekä Paralympiakomitean löydä oma seura -palvelusta.
CP-lehden Lajia valitsemassa -palstalla tutustutaan eri liikuntalajeihin.
Esteettömästä retkeilystä ja luontoliikunnasta saat tietoa luontoon.fi-sivulta, Retkipaikasta ja Paralympiakomiteasta.
Lihastautiliiton julkaisemassa Lihaksista viis, liikkumaan siis -opaassa on lajiesittelyjä, kokemuksia ja ohjeita liikuntaan.
Apuvälineitä liikuntaan
Apuväline mahdollistaa suoriutumisen erilaisista tehtävistä ja helpottaa osallistumista elämän eri tilanteisiin. Liikunnassa apuvälineet tuovat lisää mahdollisuuksia harrastaa ja liikkua.
Liikunnan toiminta- ja apuvälineisiin voit tutustua helposti erilaisissa kokeilutapahtumissa tai vuokraamalla välineen omaan käyttöön. Tietoa apuvälineistä ja niiden vuokraamisesta saat valineet.fi -verkkopalvelusta. Ohjeita apuvälineiden hankintaan löydät kohdasta Apuvälineet ja niiden hankinta.
Malike, Solia, Soveltava liikunta Soveli sekä Suomen Paralympiakomitea ovat tuottaneet videon apuvälineen hankinnan askeleista.
Tukea ja apua liikuntaan
Apurahoja, stipendejä ja muita tukia liikunnan harrastamiseen tai apu- ja toimintavälineiden hankintaan voi hakea useilta eri tahoilta. Säätiöt (mm. Nuorten vammaisten tukisäätiö, Vamlas, Tukilinja), Rotary ja Lions klubit, seurat, järjestöt, yritykset, kunnat ja monet muut toimijat myöntävät tukea. Paralympiakomitean sivuilla on esiteltynä muutamia mahdollisuuksia. Myös CP-liitto myöntää apurahoja itsenäisen elämän tukemiseen.
Paralympiakomitean sivuille on koottu esteettömään liikuntaa liittyviä asioita. Sivuilta löytyy tietoa tiiviisti muun muassa kuljetus- ja vammaispalveluista. Apuvälineitä liikuntaan on mahdollista hakea myös vammaispalvelun kautta. Apuvälineiden hankkiasta saat lisätietoa: cp-liitto.fi/apuvalineiden-hankinta/.
Kaveri harrastuksen aloittamiseen
Paralympiakomitean Valtti-ohjelma auttaa 6–23-vuotiaita erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria löytämään liikuntaharrastuksen. Haku ohjelmaan on vuosittain keväällä.
Liikkumisen suositukset
Liikkumisen suositukset tiivistävät terveyden kannalta tarvittavan viikoittaisen liikkumisen määrän ja antavat esimerkkejä liikkumisen muodoista.
- Varhaisvuosien liikkumisen suositukset
- Lasten ja nuorten (7-17-vuotta) liikkumisen suositukset
- Soveltavat (aikuisten, 18-64-vuotta) liikkumisen suositukset
Oppaita ja materiaaleja
Leikkisästi yhdessä kehoillen -skillikortit
Leikin kautta lapsi innostuu liikkumaan. Liikkuminen on aivan yhtä tärkeää lapsille, joilla on toimintarajoitteita, kuin kenelle tahansa muullekin – jopa tärkeämpää. Leikissä yhdistyy kehon ja mielen hyvinvointi, ja se tarjoaa arvokkaita mahdollisuuksia osallisuuteen ja ystävyyssuhteiden rakentamiseen hauskan puuhan kautta.
Skillikorttien avulla saat vinkkejä lasten leikkiin, liikkumiseen ja motoristen taitojen tukemiseen. Soveltamalla jokainen leikki onnistuu. Tarvitset vain ripauksen mielikuvitusta!
Luontobingo
Luonnossa liikkuminen tekee hyvää keholle ja mielelle. Lähde siis ulos ja tee samalla hauskoja tehtäviä.
Parempaan kuntoon -opas
CP-liiton ja Paralympiakomitean Parempaan kuntoon -opas tukee säännöllisen liikunnan aloittamista. Tavoitteena on kannustaa terveelliseen, tasapainoiseen ja aktiiviseen arkeen. Oppaan asiantuntijoina ovat toimineet CP-liiton suunnittelijat Heidi Huttunen, Piia Jolla ja Anu Patrikka.
Paralympiakomitea on julkaissut myös Parempaan kuntoon -oppaan selkäydinvammaisille:
Boccia-opas
Akson ry:n julkaisema Ravitsemus, painonhallinta ja terveys
– opas selkäydinvammaiselle henkilölle
CP-liiton soveltavat liikuntavideot
Tule mukaan jumppamaan Amanda Kotajan kanssa! Ohjattuja jumppia on yhteensä 5: alkuverryttely, kehonpainojumppa, jumppa kuminauhan tai kepin kanssa, lattiajumppa ja loppuverryttely. Jumpan voit tehdä istuen tai seisten.
Puuttuuko sinulta vastuskuminauha jumppaa varten? Ota yhteys liikuntatoiminnan suunnittelijaan, niin saat oman postitse. Yhteystiedot löydät sivun lopusta.
Linkkivinkkejä
Liikkuva perhe -ohjelma
Liikkuva perhe -ohjelman kohderyhmänä ovat perheliikunnan toimijat: kunnat, liitot, urheiluseurat sekä muut yhdistykset ja toimijat. Perheet tavoitetaan näiden toimijoiden kautta.
Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma
Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma tarjoaa varhaiskasvattajille tarjoaa konkreettisia askelmerkkejä fyysisesti aktiivisen oppimisympäristön sekä toimintakulttuurin luomiseen.
Liikkuva koulu -ohjelma
Liikkuva koulu -ohjelma tarjoaa tukea ja ohjeita kouluille, jotta koulupäivät olisivat viihtyisempiä ja aktiivisempia.
Liikkujatyypit
Neuvokas perhe esittelee Jaana Karin väitöskirjan (2016) seitsemän liikkujatyyppiä. Erilaiset liikkujatyypit nauttivat ja motivoituvat erilaisesta liikkumisesta.
Leikkipäivä
Leikkipäivä kutsuu aikuisia ja lapsia viettämään aikaa yhdessä leikin parissa. Sivustolla on paljon ideoita leikkiin, tutkittua tietoa leikistä ja artikkeleita.
Neuvokas Perhe
Neuvokas perhe -sivustolla on paljon liikkumiseen, lepoon, ravintoon ja perhearkeen liittyvää tietoa.
Malike
Malike tarjoaa toimintaa ja toimintavälineiden kokeilumahdollisuuksia. Se järjestää tapahtumia, kursseja ja koulutuksia perheille, joissa on vaikeavammainen lapsi tai aikuinen sekä heidän lähi-ihmisilleen.
Paralympiakomitean apuvälinetoiminta
Paralympiakomitean apuvälinetoiminta opastaa ja neuvoo, tarjoaa kokeilu- ja vuokraustoimintaa sekä auttaa oman välineen hankinnassa jakamalla tietoa ja antamalla asiantuntijalausuntoja.
Välineet-sivusto
Välineet.fi on toimintavälineitä sekä vammaisurheilun ja -liikunnan apuvälineitä vuokraavien tahojen yhteinen verkkopalvelu. Tarkoituksena on helpottaa asiakasta löytämään sopiva, juuri hänen tarvitsemansa apu- tai toimintaväline.
Cerebral Palsy International Sports & Recreation Association
CPISRA eli Cerebral Palsy International Sports & Recreation Association on kansainvälinen liitto jonka pyrkimyksenä on edistää cp-vammaisten liikuntamahdollisuuksia.
Suomen Paralympiakomitea ry
Paralympiakomitean päätehtävänä on tarjota vammaisille henkilöille sujuva polku harrastamisen ja urheilun pariin, yltäen lajinvalintavaiheeseen ja aina kansainväliselle huipulle. Järjestö jatkaa kymmenen lajin, kuten maalipallon ja pyörätuolirugbyn, lajiliittona. Paralympiakomitea tekee tiivistä yhteistyötä Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kanssa.
Palmuasema
Palmuasema-blogissa matkustetaan esteettömästi Suomessa ja maailmalla.
Palautetta sivusta
Kysy lisää
Lue lisää
Paraurheilija ja liikunnanopettaja innostaa kaikkia liikkumaan.
Sähkärisäbä sopii vauhtia ja vaaratilanteita rakastaville
Saila Luumi on pelannut sähköpyörätuolisalibandya pian 20 vuotta.
Eetu Fossi on ravimies henkeen ja vereen. Paraponilähdön voitto oli unelmien täyttymys.
Kuulalaakeri nimeltä Amanda Kotaja
Ratakelaaja Amanda Kotaja nauttii vauhdista.