Sosiaalinen valmennus on ryhmätoimintaa, jossa saat vertaistukea samaa kokeneilta ihmisiltä. Sinua kuunnellaan, arvostetaan ja autetaan. Kursseilla ja vertaisryhmissä saat turvallisen tilan itsellesi ajankohtaisten asioiden käsittelyyn. Tarvittaessa tarjoamme myös yksilöllistä sosiaaliturvaan, palveluihin ja oikeuksiin liittyvää neuvontaa ja ohjausta.
Kurssejamme kohdennetaan vuosittain hieman erilaisille ryhmille.
Vuoden 2025 kurssit perheille
Tule vahvistamaan itseäsi ja perhettäsi.
Kurssit on tarkoitettu perheille, joissa lapsella on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia. Lapsella voi olla myös muita vammoja tai sairauksia.
Vanhempien ohjelmassa on ohjattuja keskusteluja ja asiantuntija-alustuksia. Lisäksi retkeillään, levätään ja virkistytään. Lapsilla on omaa, iän mukaista ryhmätoimintaa.
Palautteiden perusteella kursseillamme ollut monitahoinen ja kokonaisvaltainen vaikutus niille osallistuneiden perheiden elämään. Niiltä on saatu tukea niin tiedon, tunteiden kuin käytännön arjen hallintaankin.
Kullekin kurssille valitaan enintään kahdeksan perhettä hakemusten perusteella. Valinnassa otetaan huomioon elämäntilanteen kuormittavuus, tiedon ja tuen tarve sekä mahdollinen aiempi osallistuminen. Tavoitteena on koota lapsen ja perheen tilanteen näkökulmasta mahdollisimman vertaistuellinen ryhmä. Osallistujat valitsee CP-liiton kuntoutustoimikunta.
Perhekurssien hakuaika päättyy 31.3.2025. Tarkemmat tiedot kurssista ja linkki hakulomakkeeseen avautuvat, kun klikkaat haluamasi kurssin nimeä. Tiedot päivittyvät sivuille joulukuun 2024 aikana.
Kurssit:
Taaperoiden tahdissa – kurssi perheille, joissa lapsella (1–4) on cp-vamma (tai epäily), mmc ja/tai hydrokefalia, 24.–29.6.2025 Eurajoen kristillinen opisto (Eurajoki)
Kavereita koululaisille – kurssi perheille, joissa lapsella (5–12) on mmc ja/tai hydrokefalia, 30.6–5.7.2025, Eurajoen kristillinen opisto (Eurajoki)
Uskallusta ja itsenäistymistä – osittainen perhekurssi nuorille (13–17), joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia, 18–23.7.2025 Liikuntakeskus Pajulahti (Lahti/Nastola)
Pyörivät pyörät – kurssi perheille, joissa lapsella (8–12) on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia ja käytössä rollaattori tai pyörätuoli, 19–24.7.2025 Eurajoen kristillinen opisto (Eurajoki)
Lapsiperheille suunnattussa Perheposti-uutiskirjeessä kerromme toiminnastamme ja ajankohtaisista asioista.
Haluan tilata Perheposti-uutiskirjeen
Vuoden 2025 kurssit nuorille ja nuorille aikuisille
Tule kokeilemaan rajojasi ja laajentamaan kaveripiiriä!
Kurssien ohjelma ja sisältö on suunniteltu nuorten toiveita kuunnellen.
Jos tarvitset apua, sinun ei tarvitse ottaa mukaan omaa avustajaasi. Meiltä löytyy mukavia aikuisia, jotka osaavat avustaa sinua. Voit toki käyttää täydentäviä kommunikaatiokeinoja tai tulkkia. Tule mukaan turvallisin mielin, saat varmasti apua kaikkiin tarvitsemiisi asioihin.
Palautteen perusteella kurssimme ovat lisänneet osallistujien itseluottamusta, kaverisuhteita sekä innostusta aktiiviseen ja itsenäiseen elämään myös kurssin jälkeen.
Kurssien hakuaika päättyy 30.4.2025 ja viikonlopputapaamisen 31.3.2025. Tarkemmat tiedot kurssista ja linkki hakulomakkeeseen avautuvat, kun klikkaat haluamasi kurssin nimeä. Tiedot päivittyvät sivuille joulukuun 2024 aikana.
Kurssit:
Rennosti yhdessä – viikonloppukurssi nuorille ja nuorille aikuisille (15–25), joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia, 11–13.4.2025 Portaanpään opisto (Lapinlahti) HUOM: hae tälle kurssille 31.3.2025 mennessä
Mainio minä – kurssi nuorille aikuisille (18–29), joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia, 13–18.6.2025 Maalaishotelli Morva (Jämsä)
Amazing Race Virrat – kurssi nuorille (13–17) joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia, 1.–6.7.2025 Nuorisokeskus Marttinen (Virrat)
Vuoden 2025 kurssit aikuisille
Tule uudenlaiselle sosiaalisen valmennuksen kurssille etsimään avaimia itsemyötätuntoiseen oloon ja oman näköiseen elämään.
Vuonna 2025 aikuisten kurssien teemoina ovat uuvuttavan arjen, työ- ja opiskeluelämän haasteiden sekä yksinäisyyden helpottaminen. Löydämme yhdessä uutta virtaa elämään neurologisen liikuntavamman kanssa, suuntautumme tulevaan ja vahvistamme itseämme.
Aikuisten kurssit on tarkoitettu täysi-ikäisille henkilöille, joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia. Ne eivät sovellu henkilöille, joilla on kehitysvamma.
Kursseilla työskentelee tarvittava määrä yleisavustajia kahdessa vuorossa. Apua on siis tarjolla aamusta iltaan ja yksi työntekijä päivystää myös yöaikaan. Sinun on ohjattava avustamista itse. Kurssilla ei välttämättä ole mukana terveydenhuollon ammattilaisia.
Palautteen perusteella kursseillamme koetut asiat heijastuvat henkiseen hyvinvointiin, osallisuuden kokemukseen ja myös konkreettisiin muutoksiin oman arjen käytännöissä.
Hakuaika päättyy 30.4.2025. Tarkemmat tiedot kurssista ja linkki hakulomakkeeseen avautuvat, kun klikkaat haluamasi kurssin nimeä. Tiedot päivittyvät sivuille joulukuun 2024 aikana.
Kurssit:
Uuvuttaako? – kurssi työelämässä oleville, ammattia opiskeleville tai työelämää suunnitteleville aikuisille (18+), joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia, 6.–11.6.2025 Maalaishotelli Morva (Jämsä)
Mainio minä – kurssi nuorille aikuisille (18–29), joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia, 13–18.6.2025 Maalaishotelli Morva (Jämsä)
Kipinää arkeen – kurssi yksinäiseksi itsensä tunteville aikuisille (18+), joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia, 13–18.7.2025 Kunnonlähde (Kankaanpää)
Vuosista viis – kurssi ikääntyville aikuisille (55+) joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia, 11.9. –14.9.25 Kunnonlähde (Kankaanpää)
Miten kursseille haetaan?
CP-liiton kursseille on mahdollista hakea tai ilmoittautua ainoastaan sähköisellä lomakkeella. Hakulomakkeet avautuvat joulukuun 2024 aikana.
Sähköinen lomake on kurssikohtainen ja avautuu sivulta, jonne pääset klikkaamalla kurssin nimeä.
Jos sähköinen hakeminen tuottaa vaikeuksia, autamme mielellämme. Ota rohkeasti yhteyttä.
Perhekurssien hakuaika päättyy 31.3.2025
Nuorten ja aikuisten kurssien hakuaika päättyy 30.4.2025
Kerro hakemuksessasi, miksi tarvitset juuri nyt kurssille osallistumista ja millaisiin asioihin toivot vertaisuutta. Liitä hakemukseen kopio tai kuva kuntoutussuunnitelmasta, palvelusuunnitelmasta tai epikriisistä, jossa on kurssin sujumista ja avustamista varten tarvittavat tiedot vammaisen osallistujan toimintakyvystä. Voit liittää mukaan word-, pdf- tai kuvatiedoston.
Mitä kurssit maksavat
Toiminta toteutetaan STEA:n tuella.
Kursseille osallistuminen on maksutonta eikä sinun tarvitse olla CP-yhdistyksen jäsen. Matkat ovat omakustanteiset. Voit kurssihakemuksen yhteydessä hakea CP-liitolta tukea matkakustannuksiisi sosiaalisilla, terveydellisillä tai taloudellisilla perusteilla.
Miten kurssien osallistujat valitaan
Kurssivalinnat tekee CP-liiton kuntoutustoimikunta. Valinnassa otetaan huomioon hakemuksessa esitetyt perustelut, mahdollinen aiempi osallistuminen sekä kurssilaisista muodostuva, aidosti vertaistuellinen ryhmä.
USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ
Mitä osallistuminen maksaa?
Osallistuminen on maksutonta, mutta kurssimatkat ovat lähtökohtaisesti omakustanteiset. Voit kuitenkin hakemuksen yhteydessä hakea niihin tukea, jos et ilman sitä pystyisi osallistumaan kurssille. Myönnämme tuen sosiaalisin, terveydellisin tai taloudellisin perustein kilometrikorvauksena tai kustantamalla matkasi taksilla tai invataksilla.
Esimerkkejä:
Et pysty vammasi tai terveydentilasi vuoksi käyttämään julkisia kulkuvälineitä, eikä sinulla ole taloudellisia mahdollisuuksia tulla kurssille taksikyydillä. Tällöin CP-liitto voi järjestää kyydin siten, että siihen tulee muitakin samalla suunnalla asuvia.
Koko perhe olisi tulossa kurssille, mutta ette mahdu samaan autoon, koska lapselle on otettava apuvälineitä mukaan. Tällöin CP-liitto voi järjestää kyydin, jolla tulevat lapsi, apuvälineet ja se määrä perheenjäseniä, mitä kyytiin mahtuu. Muut tulevat omalla autolla.
Perhe tulisi omalla autolla, mutta pitkä matka tulisi liian kalliiksi käytettävissä oleviin tuloihin nähden. Tällöin CP-liitto maksaa edestakaisesta matkasta kilometrikorvausta 33 snt/km.
Voiko kurssille hakea, jos lapsella ei ole vielä diagnoosia?
Pienten lasten perhekurssille on mahdollista osallistua, jos cp-vammaa epäillään, vaikka diagnoosia ei vielä olisi asetettu tai tarkennettu.
Voiko kurssille osallistua, jos on kehitysvamma?
Perhekursseille ovat tervetulleita kaikki lapset, joilla on cp-vamma, mmc ja/tai hydrokefalia. Lapsella voi olla myös muita sairauksia ja vammoja, kuten kehitysvamma.
Nuorten ja aikuisten kursseille voi osallistua myös, jos on lievä kehitysvamma. Olennaista on, että osallistuminen ei aiheuta henkilölle itselleen pelkoja tai aggressioita, hänellä on valmiudet toimia ryhmässä sekä esimerkiksi kohdata toiset rakentavasti ja ystävällisesti.
Voiko kurssille osallistua, jos tarvitsee fyysisesti paljon tukea (esimerkiksi siirtymisissä ja syömisessä)?
Kyllä voi. Avustamme tarvittaessa kaikissa päivittäistoiminnoissa.
Voiko kurssille osallistua, jos on vaikea puhevamma?
Kyllä voi, mikäli käyttää jotain kommunikaatiota tukevaa menetelmää tai mukaan tulee oma tulkki.
Onko kurssipaikka esteetön?
Kaikissa kurssipaikoissa on esteetön pääsy majoitus- ja toimintatiloihin sekä wc- ja peseytymistiloihin.
Onko kurssilla avustusta? Onko kurssilla avustusta yöllä?
Perhekursseilla lastenhoito ja vammaisen lapsen tarvitsema avustaminen on järjestetty kello 9–17 välisenä aikana sekä vanhempien vapaaillan ajaksi.
Nuorten ja aikuisten kursseilla avustajat työskentelevät kahdessa työvuorossa siten, että avustusta on saatavilla aamusta iltaan koko hereillä oloajan. Lisäksi yksi tai kaksi työntekijää päivystää myös yöaikaan.
Voiko vanhempana tulla avustamaan nuorta kurssilla?
Ei voi. Nuorten kurssien yksi toiminta-ajatus on tukea nuorta ottamaan apua vastaan myös vähän vieraammilta, turvallisilta aikuisilta. Tämä taito on monella tavalla hyödyksi elämässä myöhemmin.
12–13-vuotias nuori on tulossa ensimmäistä kertaa kurssille. Mikä kurssi olisi paras?
Kesällä 2025 tähän ikäryhmään osuvalle tarjolla on kaksi perhekurssia (12 vuoden yläikäraja ei ole ehdoton), osittainen perhekurssi ja pelkästään nuorille tarkoitettu kurssi. Riippuu toki siitä, mitä nuori itse ajattelee ja toivoo, mutta ensikertalaiselle turvallisin vaihtoehto olisi perhekurssi, jossa yövytään oman perheen kanssa koko kurssin ajan.
Voiko kurssille hakea, jos ei ole minkään yhdistyksen jäsen?
Kyllä voi. Mitkään CP-liiton järjestämistä tapahtumista eivät edellytä yhdistyksen jäsenyyttä.
Mitä hakemukseen liitettävän lääkärinlausunnon tai kuntoutussuunnitelman pitäisi sisältää eli mitä tietoa tarvitaan?
Tarvitsemme tiedot osallistujan diagnooseista, toimintakyvystä ja sen rajoitteista sekä hakijalle suositellusta kuntoutuksesta.
Meidän on hyvä tietää esimerkiksi pystyykö osallistuja varaamaan jaloilleen (eli tarvitseeko yhden tai kahden henkilön apua siirtymissä), onko hänellä alttius epilepsiakohtauksille, onko ravinnon saamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota ja mikä on mahdollisen kehitysvamman taso.
Miten kurssipaikalle pääsee?
Kaikille kurssipaikoille pääsee parhaiten omalla autolla, taksilla tai invataksilla. Voimme perustellusta syystä tukea matkakustannuksia tai järjestää taksikuljetuksen kurssipaikalle ja takaisin.
Julkisella kulkuyhteyksillä on mahdollista tulla Liikuntakeskus Pajulahteen (osittainen perhekurssi Uskallusta ja itsenäistymistä). Portaanpään opistolle (nuorten viikonloppu Rennosti yhdessä) järjestämme tarvittaessa yhteiskuljetuksen Lapinlahden rautatieasemalta.
Hakisitko töihin kursseillemme?
Etsimme vuosittain kursseillemme uusia lähityöntekijöitä ja avustajia. Työn kesto on 7 vuorokautta/kurssi. Korvaamme matkakulusi kurssipaikalle valtion matkustussäännön mukaisesti.
Avustajat mahdollistavat vammaisten kurssilaisten osallistumisen avustamalla perustoiminnoissa (pukeutuminen, ruokailu, peseytyminen, wc-toiminnot ja liikkuminen). Työ on 2-vuorotyötä. Käytössä ovat henkilönostimet ja muut siirtämisen apuvälineet, mutta hyvä kestävyys- ja lihaskunto helpottavat merkittävästi työstä suoriutumista.
Lähityöntekijät hoitavat perhekursseillemme osallistuvia lapsia ja toteuttavat lapsiryhmille suunniteltua ohjelmaa kurssipäivien aikana. Vammaisen lapsen perushoitoon saattaa kuulua myös vanhempien antaman ohjeistuksen mukaisesti esimerkiksi oireiden tarkkailua, lapsen rauhoittelua taikka letkuruokinnasta tai katetroinnista huolehtimista. Työ on pääosin päivätyötä.
Voit hakea töihin sähköisellä hakemuksella, joka löytyy tästä linkistä
Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.
Toivomme sinun kertovan hakemuksessasi koulutuksesi, työkokemuksesi, erityistaitosi ja kokemuksesi vammaisten ihmisten kanssa toimimisesta sekä kurssi tai kurssit, joille olet käytettävissä. Hakemuksen liitteeksi riittää cv, älä laita todistusjäljennöksiä.
Ilmoitamme valinnoista helmikuun aikana. Jos et tule valituksi, voit halutessasi jäädä varalistalle. Saatamme tarvita lisätyöntekijöitä kesän kuluessa.
Kysy lisää
Lue lisää:
Etäsope tarjosi uusia ystäviä, tietoa ja voimaantumista
Kurssi toi iloa ja antoi uusia ajatuksia.
Vertaisuutta, viisautta ja kesäistä toimintaa
Eurajoen kurssikeskuksella järjestettiin vertaistukileiri perheille kesällä 2022.