Keilailu on koko perheen laji
Marraskuussa illat ovat pimeitä, mutta keilahallissa värikkäät pallot ja iloinen puheensorina imaisevat mukaansa. Illan keilakaveriksi olen saanut Maisa Vainikan perheensä kanssa.
Maisa on 10-vuotias reipas koululainen, joka on pari kertaa aikaisemmin päässyt kokeilemaan keilausta. Maisalla on pitkän koulupäivän jälkeen apuna pyörätuoli, koska jalat ovat jo väsyneet koulupäivästä.
Keilailu sopii hyvin niin satunnaisesti kuin aktiivisestikin harrastavalle. Pallopelin idea on selkeä: pelaajan tarkoitus on kaataa keilapallolla kymmenen keilaa. Yhdessä pelissä on kymmenen kierrosta, ja jokaisella pelaajalla on vuorollaan kaksi heittoa. Parasta heittoa kutsutaan kaadoksi, kun kaikki keilat kaatuvat kerralla. Mitä enemmän saa keiloja kaatumaan, sen paremmat pisteet saa lopputulokseen.
Keilailu soveltuu kaikille, ja sitä on helppo soveltaa vammatasosta riippumatta. Keilarataa varattaessa kannattaa kuitenkin varmistaa keilahallista esteetön kulku ja keilakourun löytyminen hallilta. Kevyimmätkin keilapallot ovat aika painavia, joten keilakourun käyttäminen on yksi mahdollisuus. Keilaradan laidat pystytään myös nostamaan, jolloin pallot eivät mene keilaradan yli. Lasten kanssa keilatessa se on vähintäänkin suositeltavaa. Maisan peli-iloa se ainakin lisäsi, kun joka heitosta sai pisteitä.
Keilaaminen on tekniikkalaji, ja siinä voi edetä harrastajasta kilpakeilaajaksi asti. Laji muuttuu haasteellisemmaksi, jos keilailusta tekee tavoitteellista.
Meidän illan kokeilu oli rentoa harrastamista. Kannustimme toisiamme hyvistä suorituksista ja onnistumisista. Avulias isoveli auttoi Maisaa nostamaan pallot kourun päälle, kunhan Maisa oli ensin itse säätänyt keilakourun oikeaan kohtaan.
Maisan äiti olikin hyvin ilahtunut, kun keilakourun säätäminen ja pallon työntäminen onnistuivat Maisalta itsenäisesti. Maisan heitot sujuivat hyvin ja toivat runsaasti onnistumisen kokemuksia. Perheenjäsenten mukanaolo ja yhteinen aika saman lajin parissa toi kaikille hyvän mielen.
Teksti ja kuva: Heli Valtiala
Yleistä:
- Pallopeli, jossa keilapallolla yritetään kaataa kaikki kymmenen keilaa.
- Soveltuu jokaiselle.
- Kehittää liikkuvuutta, koordinaatiota, tarkkuutta.
- Keilaamaan pääsee ympäri vuoden.
- Voi pelata seisten tai istuen.
- Lajissa voi edetä harrastajasta kilpakeilaajaksi asti.
- Lisätietoja keilailusta: www.keilailu.fi
Plussat:
- Keilaaminen sopii kaikille ikään tai fyysiseen kuntoon katsomatta.
- Ei tarvitsee omia varusteita. Kaikki löytyy keilahallista.
- Sosiaalinen laji.
- Helpot säännöt oppia.
Miinukset:
- Keilahallin puuttuminen paikkakunnalta.
- Pallot ovat painavia.
- Ei ole avustajaa.