Jousiammunta on keskittymistä vaativa taitolaji, jossa voiman sijaan tärkeämpi ominaisuus on oikea suoritustekniikka. Ote jousesta on rento ja suurin lihastyö tehdään selän lihaksilla. Mieli on mahdollisimman tyhjä ja keskittyminen ammuttavassa nuolessa.

nainen tähtää nuolta jousiammuntatauluun.
”Parasta on tunne, kun jousen jänne irtoaa sormista… ja se ääni, kun nuoli osuu tauluun” toteaa Sari.

Jousiammunta sopii useimmille, sillä sitä voi harrastaa istuen tai seisten. Istuen ammuttaessa voi käyttää omaa pyörätuolia tai tavallista, tukevaa tuolia. Ammunnassa voi käyttää myös erilaisia apuvälineitä, kuten laukaisulaitetta tai laukaisukoukkua ja suoritustekniikkaa voidaan säätää jokaiselle ampujalle sopivaksi. Virallista suositusikää harrastuksen aloittamiseen ei ole, mutta joissakin seuroissa alin aloitusikä on määritetty 7-8 ikävuoteen, sillä laji edellyttää tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä. Yläikärajaa puolestaan lajissa ei ole.

Aktiivisesti hyötyliikuntaa harrastava ja intohimoinen penkkiurheilija Sari Holappa kävi tutustumassa helsinkiläisen Wilhelm Tell ry:n tiloihin ja toimintaan. Asiantuntevan ja kannustavan ohjaajan kanssa lajiin tutustuminen oli helppoa ja mielekästä. Vaikka aikaisempaa kokemusta jousiammunnasta Sarilla ei juuri ollut, osoittautui hän melkoiseksi tietäjäksi lajin parissa. Toistojen myötä myös tekniikka kehittyi ja ampumasuoritus alkoi tuntua helpommalta.

Sopivien välineiden valinnassa huomioidaan henkilön oikea-/vasenkätisyys sekä jousen jäykkyys henkilön fyysisten ominaisuuksien mukaan. Aloittelijalle suositellaan usein löysempää jousta, jotta suoritustekniikka säilyy oikeana. Tekniikan ja kokemuksen myötä jousen jäykkyyttä voidaan lisätä. Jousen lisäksi tarvittavia välineitä ovat nuoliviini, nuolet, rannesuoja ja sormiläppä. Aloittelijalla jousen jänne voi osua jousta kannattelevaan käteen, jolloin rannesuoja estää mustelmien synnyn. 

Radalla kaikkien ampujien ammuttua nuolet, jouset lasketaan kädestä ja mennään yhtä aikaa hakemaan nuolet taulusta. Yhteisten sääntöjen noudattaminen ja muiden huomiointi ovatkin merkittävä osa lajin turvallisuutta. Jousiammunta edellyttää oman toiminnan ja taulun etäisyyden hahmottamisen lisäksi ympäristön havainnointia, vaikka samalla keskittymisen tulee olla vain omassa suorituksessa.

 Ensimmäisen kerran jälkeen hartioiden lihakset tai jokin muu yllättävä paikka voi olla kipeä.  ”Tehdessä sitä ei huomannut, mutta nyt vähän tuntuu” toteaa Sari ja osallistuu ohjaajan vetämään loppuverryttelyyn. Lajikokeilun jälkeen Sari sanoo hymyillen, että voisi kokeilla joskus uudestaan ja kannustaa myös muita lajin pariin. Jousiammunta seuroja on laajasti ympäri Suomea, joten kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä ja tutustua lajiin.  

Anu Patrikka, teksti ja kuva

Plussat:

  • kehittää vartalonhallintaa ja tasapainoa
  • kehittää keskittymiskykyä ja tunteiden hallintaa
  • aloittaessa välineitä voi lainata
  • tarjoaa monipuolisesti haasteita kehittymisen myötä
  • uusia tuttavuuksia seuran kautta

Miinukset:

  • vaistojousella ampuminen edellyttää käsien liikkuvuutta ja hallintaa
  • turvallinen toiminta edellyttää kykyä hahmottaa ympäristöä
  • sisähallien esteettömyydessä vielä kehitettävää

Jousiammunta:

  • sopii kaiken ikäisille
  • voi harrastaa rennosti tai kilpailuhenkisesti
  • paikalliset jousiammuntaseurat järjestävät alkeisammuntoja ja -kursseja
  • välineitä ei kannata ostaa heti, seurat lainaavat aloittelijoille
  • Lisätietoja: Suomen Jousiampujain Liitto

Kysy lisää

suunnittelija (liikunta, nuoret)

Hanna Ihantola

044 059 2635

Paikalla 30.11.2024 alkaen.