Sisällys
- Hydrokefalia aikuisilla
Sanna Mäkinen selitti pitkään jatkuneet oireet stressillä. Oikean diagnoosin löytymiseksi tarvittiin ambulanssikyyti päivystykseen sekä sisaren viisas viesti.
Olen Sanna Mäkinen, järvenpääläinen yrittäjä. Perheeseeni kuuluu 14-vuotias tyttäreni, 17-vuotias poikani sekä aviomieheni, joka on myös yhtiökumppanini perheyrityksessämme.
Sain hydrokefalia-diagnoosin tänä vuonna, 48-vuotiaana. Diagnoosikseni on määritelty G91.1; obstruktiivinen vesipäisyys. Neurokirurgin tekstien mukaan ”pään magneettikuvassa lova-tyyppinen hydrokefalia”.
Päänsärkyä ja paineen tunnetta
Hydrokefalian ensimmäiset oireet alkoivat jo muutama vuosi ennen diagnoosin saamista. Aamuisten päänsärkyjen arvelin johtuvan stressistä ja siitä, etten ollut ehtinyt hierojalle. Ajattelin, että paineen tunne päälaella, erityisesti liikkuessa, saattaisi johtua korkeasta verenpaineesta. Verenpaineeni on kuitenkin ollut aina matala.
Päänsäryt pahenivat niin, että heräsin särkyyn aamuöisin. Katkonainen, säryn häiritsemä uni ei enää palauttanut.
Torstaina 21.1.2021 tulin tavalliseen tapaani varhain aamulla töihin. Käynnistin tietokoneen, aloitin työt. Hiljalleen päässäni alkoi humista, aivan kuin pääni sisällä olisi ollut ilmastointilaite. Mainitsin tästä miehelleni ja varasin ajan työterveyslääkärille.
En ehtinyt vastaanotolle. Kahvitauolla oloni heikkeni, olin täysin voimaton. Minut vietiin ambulanssilla Hyvinkään sairaalan päivystykseen.
Päivystyksessä tutkittiin ihan kaikki. Sydän, keuhkot, veriarvot. Kaikki oli kunnossa, mutta humina vain jatkui. Olin jo valmiina lähtemään kotiin, kun sisareni lähetti viestin, että pyytäisin vielä pään kuvausta, kun nyt kerran sairaalassa olin. Ja minä pyysin – onneksi.
Kuvauksia ja lähete neurokirurgille
Tuntui kammottavalta, kun nuori lääkäri tuli kertomaan tietokonetomografian eli TT-kuvauksen löydöksestä. Aivoissani näkyi likvorkierron häiriö, ja aivokammiot olivat poikkeuksellisen laajat. Etiologia eli syy löydökseen oli epäselvä, ja sitä lähdettiin selvittämään magneettikuvauksen avulla.
Kiireellisestä määräyksestä huolimatta pääsin magneettiin vasta seuraavana päivänä. Tulokset kertoivat samaa kuin TT-kuvaus. Aivoissa näkyi likvorkierron häiriö, ja diagnoosiksi asetettiin obstruktiivinen vesipäisyys. Minut lähetettiin kotiin odottamaan kutsua neurokirurgille Töölöön.
Kutsu neurokirurgille tuli nopeasti. Hoitokeinoksi valikoitui leikkaus, kolmannen aivokammion puhkaisu. Sain leikkausajan toukokuun alkuun.
Leikkaus ja elämä ilman särkyjä
Leikkaus tehtiin nukutuksessa, ja se oli itsessään nopea toimenpide. Operaation aikana aivokammioon pääsi hieman verta, jonka vuoksi toipuminen kesti muutamia päiviä.
Sain Töölön sairaalassa hyvää hoitoa. Särkyjä hoidettiin kipulääkityksellä ja annostelemalla kortisonia suoraan suoneen. Kuudentena päivänä leikkauksesta pääsin kotiin. Pää särki vielä pari viikkoa, joten söin särkylääkettä. Sen jälkeen kipuja ei ole ollut.
Elokuussa kävin vielä magneettikuvassa ja neurokirurgin vastaanotolla. Hän totesi, että olen saanut huomattavan avun aamuisiin päänsärkyihin. Aivokammiokoko oli pienentynyt, ja kolmannen ventrikkelin pohjassa näkyi selvä reikä ja virtaussignaali.
On mahdollista, että leikkauksessa aivoihin tehty reikä umpeutuu jossain vaiheessa. En kuitenkaan halua murehtia sitä nyt, kun kaikki on hyvin.
Minun ei tarvitse käydä säännöllisesti jatkokontrolleissa. Saan kuitenkin mennä tarvittaessa eli oireiden mukaan hoitoon suoraan joko Töölön neurokirurgian poliklinikalle tai päivystykseen.
Haluan kehottaa muita, joilla joko epäillään lova:a tai jotka ovat jo saaneet diagnoosin, kuuntelemaan omaa vointiaan ja elämään sen mukaisesti. Apua on saatavilla.
On onni asua Suomessa, jossa on huikea neurologinen osaaminen, myös leikkausten osalta. Kaikkia leikkaushoito ei auta, mutta itse sain siitä suuren avun. Hydrokefaliassa on yksilöllisiä eroja, mutta vertaistuki yhdistää ja auttaa jaksamaan.
Teksi: Sanna Mäkinen
Hydrokefalia aikuisilla
Hydrokefaliaa esiintyy kaikenikäisillä. Aikuisiällä puhjenneen hydrokefalian tuomat haasteet ovat erilaisia kuin varhaislapsuuden hydrokefaliassa.
Mikäli aivokammiot ovat poikkeuksellisen laajat, kyseessä on todennäköisesti lova eli aikuisten pitkäaikainen ventrikulomegalia (long-standing overt ventriculomegaly in adults).
Lova:n oireet vaihtelevat lievästä huimauksesta akuuttiin päänsärkyyn saakka.
Lova:n syynä voi olla esimerkiksi aivonesteviemärin ahtaus. Tällöin lova:a voidaan hoitaa tähystysleikkauksella. Siinä tehdään aukko kolmannen aivokammion pohjaan aivoselkäydinnestekierron vapauttamiseksi.