Tekstin koko:

Pienennä Suurenna
Suomen CP-Liitto

VERONMAKSUKYVYN ALENTUMISVÄHENNYS

(Tuloverolaki 98 §)

 

Veronmaksukyvyn alentumisvähennys on harkinnanvarainen vähennys, joka voidaan myöntää sillä perusteella, että verovelvollisen veronmaksukyky on olennaisesti heikentynyt.


Vähennystä on haettava erikseen. Veronmaksukyky harkitaan aina yksilöllisesti ja perhekohtaisesti. Vähennyksen myöntämiseen vaikuttavat verovelvollisen ja hänen perheensä tulot ja varallisuus. Myöntäminen edellyttää erityisen syyn esim. sairauden, elatusvelvollisuuden tai työttömyyden olemassaoloa.


Myöntämisen perusteena saattaa siis olla vammaisen lapsen hoitaminen kotona, jos siitä aiheutuu perheelle ylimääräisiä lisäkustannuksia, joihin ei saada taloudellista tukea yhteiskunnalta. Verottajalle on hyvä toimittaa myös lääkärintodistus lapsen pysyvästä vammasta ja avuntarpeesta.

 

Vähennyksen enimmäismäärä on 1 400 euroa vuositulosta. Vähennys myönnetään täysin sadoin euroin.

 

CP-liitto on laatinut muistilistan, jota voi käyttää vammaisuudesta aiheutuvien lisäkustannusten arviointiin. Osa kustannuksista on tarkoitettu maksettaviksi Kelan myöntämällä alle 16-vuotiaan vammaistuella, yli 16-vuotiaan vammaistuella tai eläkkeensaajan hoitotuella. 


Mahdolliset kuitit lisäkustannuksista kannattaa liittää erittelyn tueksi.

 

Jos kuulut veroehdotuksen piiriin, säilytä oheiset lomakkeet ja mahdolliset kuitit. Verotoimistoon ei siis tule lähettää vielä mitään selvityksiä. Veronmaksukyvyn alentumisvähennystä pyydetään vasta kun veroehdotus palautetaan.

 

Lisätietoja asiasta saat lähimmästä verotoimistosta tai Verohallinnon verkkosivuilta.


Muistilista veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen pyytämisestä »


YHTEYSTIEDOT

sosiaalisen kuntoutuksen asiantuntija
Päivi Ritvanen
p. 040 765 9497
paivi.ritvanen(at)cp-liitto.fi